Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
Σείονται από τις διαδηλώσεις

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΚΙΤΟ - ΛΙΜΑ.-

H κοινωνική αναταραχή και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων είναι το κύριο συστατικό της ζωής αυτούς τους τελευταίους μήνες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σειρά είχαν χτες δύο χώρες, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ, αλλά και το Περού, όπου άρχισαν τριήμερες διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Φουτζιμόρι.

Κατ' αρχάς στη Βραζιλία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες από άκρη σε άκρη της αχανούς χώρας, απαιτώντας μία πλήρη έρευνα στα σκάνδαλα διαφθοράς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις καταγγελίες, μαστίζουν όλα τα υψηλά κλιμάκια της χώρας και έχουν ως αποτέλεσμα να κατατρώγουν το εθνικό πλούτο της χώρας. Παράλληλα, έγιναν διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος γης, που εφάπτονται με την οικονομική πολιτική των σκανδάλων. Οι διαδηλώσεις ήταν μαχητικές και μεγαλειώδεις, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, στην πόλη Ρεσίφε η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να συγκρουστούν σοβαρά.

Πιο δυτικά και λίγο βορειότερα, στο Εκουαδόρ, αναταραχή επικρατεί ανάμεσα στους αγρότες, οι οποίοι χτες για δεύτερη μέρα διαδήλωσαν σε όλη την επικράτεια της χώρας των Ανδεων, διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές προθέσεις και σχέδια να ιδιωτικοποιήσουν το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αγγίζουν τα κεφάλαια των εθνικών ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως να μην τα παραδίδουν σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Ενας εκ των εκπροσώπων των ηγετών των αγροτικών Ενώσεων, ο Χοσέ Ενκαλάντα, δήλωσε προς το BBC ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, ενώ οι αγρότες έχουν αποκλείσει σημαντικές οδικές αρτηρίες στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Στο Περού

Οι προετοιμασίες για την ορκωμοσία του «νικητή» των προεδρικών εκλογών, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, κορυφώνονται, όπως ακριβώς κορυφώνονται και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αυτών που καταγγέλλουν τον για τρίτη συνεχόμενη θητεία Πρόεδρο, για νοθεία των εκλογών, αλλά και δικτατορική διακυβέρνηση.

Χτες ήταν η πρώτη μέρα των τριήμερων διαδηλώσεων και χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αποκορύφωμα των διαδηλώσεων θα είναι την Παρασκευή, μέρα της ορκωμοσίας. Ηδη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης που αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο καταγγέλλοντας τις εκλογές, Αλεχάντρο Τολέδο, υποσχέθηκε στον Φουτζιμόρι ότι θα έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Περουβιανούς.

Από την άλλη πλευρά εργατικές ενώσεις, αλλά και φοιτητές, που βρίσκονται για πάνω από ένα χρόνο στους δρόμους καταγγέλλοντας τον Φουτζιμόρι για «συνταγματικό πραξικόπημα» - αφού απαγορευόταν η τρίτη συνεχόμενη θητεία - υπόσχονται ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ