Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μοναδικότητα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Τη μοναδικότητα του τεχνικού εξοπλισμού της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, θα παρουσιάσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΑΝΣΜ) του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, στην αρχιτεκτονική έκθεση με τίτλο «DEUSEX MACHINA. Η μαγεία της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ενα επίτευγμα της τεχνολογίας των μηχανισμών σκηνής του 19ου αιώνα» που διοργανώνει στον πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια) από 19 - 30/10.

Το, πολύπαθο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανήκει στα αξιολογότερα μνημεία της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του δήμου Πειραιά Ι. Λαζαρίμο και κτίστηκε μεταξύ των ετών 1884 και 1895, με αναφορές στον νεοκλασικισμό της γαλλικής και γερμανικής παράδοσης. Η ΔΑΝΣΜ του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Θεάτρου, προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη της παλαιάς σκηνής και του εξοπλισμού της, επιτρέποντας έτσι την αναγνώριση των ειδικών της χαρακτηριστικών αλλά και την πλήρη τεκμηρίωση του πολύπλοκου τεχνικού της εξοπλισμού.

Η έκθεση διακρίνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει ένα σύνολο φωτογραφιών και βιντεοπροβολών, που παρουσιάζει την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, καθώς και το έργο για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η σκηνή του θεάτρου με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα ειδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν και τη μοναδικότητά της.

Στον ίδιο χώρο, στις 30/10, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Παρελθόν, παρόν, μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ