Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλεπάλληλες θεατρικές αυλαίες

«Ρόζα Λούξεμπουργκ- Γράμματα από τη φυλακή»
«Ρόζα Λούξεμπουργκ- Γράμματα από τη φυλακή»
«Ρόζα Λούξεμπουργκ - Γράμματα από τη φυλακή», τιτλοφορείται η παράσταση που παρουσιάζει (κάθε Δευτέρα, Τρίτη) το θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Η παράσταση γυρνά στο παρελθόν. Ενενήντα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία (19/12/1919), της Γερμανίδας επαναστάτριας. Η παράσταση παρακολουθεί, από φυλακή σε φυλακή, τη ζωή, τις ιδέες, τις σκέψεις και το έργο της, τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, από το 1917 έως το 1919. Αγγίζει την προσωπικότητα, την ξεκάθαρη και τίμια πολιτική σκέψη, αλλά και τη λυρική ψυχή αυτής της πραγματικά ελεύθερης και αδούλωτης επαναστάτριας του 20ού αιώνα, που διαμόρφωσε πολιτικές, πολιτικούς και διανοητές και απασχολεί έντονα ακόμα και σήμερα. Η Ρόζα αποκαλύπτεται μέσα από τα γράμματά της, κυρίως στη φίλη της Σόνια (σύζυγο του Καρλ Λίμπκνεχτ, επίσης κρατούμενου την ίδια περίοδο και δολοφονημένου μαζί της) και από γράμματά της προς συνεργάτες της στη Γερμανία και τη Ρωσία. Γράμματα - μετάφραση : Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου, σύνθεση κειμένων: Μαρία Κατσανδρή, σκηνοθεσία - κίνηση : Σεσίλ Μικρούτσικου, μουσική : Θάνος Μικρούτσικος. Παίζει η Μαρία Κατσανδρή, συνοδεία ενός βιολιστή.

  • Στο θέατρο «Στούντιο Μαυρομιχάλη» ο θίασος «Νέος Λόγος», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ευγένιου Ιονέσκο, ανεβάζει (από 18/10, κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 9.15 μ.μ.), για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του «Μακμπέτ» (1972). Με αφορμή τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ ο Ιονέσκο εξαπολύσει «πόλεμο» σε κάθε εξουσία, με «όπλο» το σαρκασμό του «θεάτρου του παραλόγου». Ο Ιονέσκο με το δραματουργικό «αναρχισμό» του καταδικάζει κάθε μορφή πολιτεύματος, θεωρώντας ότι όλοι όσοι ασκούν εξουσία «μεθούν» με το «κρασί» της και οδηγούν και τις καλύτερες και δικαιότερες θεωρίες στην πλήρη αποτυχία. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, σκηνικά - κοστούμια Πάρι Μέξη, μουσική επιμέλεια Νίκου Βίττη, φωτισμοί Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Ευαγγελία Καπόγιαννη, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Θεοδώρα Ντούσκα, Δημήτρης Πλειώνης.
  • Η «Ομάδα 5» παρουσιάζει στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (κάθε Δευτέρα, Τρίτη 9.15 μ.μ., Σαββάτο 6.30 μ.μ.) το έργο «50΄00΄΄ Διηγήματα», που διακρίθηκε στο «Φεστιβάλ «DevisedTheatre- Παραστάσεις μικρού μήκους από νέους δημιουργούς», που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάη στο ίδιο θέατρο. Οι παραστάσεις έπρεπε να έχουν διάρκεια 50' και από αυτήν πήρε τον τίτλο της η παράσταση της «Ομάδας 5». Ενα ρολόι κουρδίζεται να χτυπήσει στα 50' από τη στιγμή που οι ηθοποιοί θα εμφανιστούν στη σκηνή. Σ' αυτόν το χρόνο, τέσσερις άνθρωποι διηγούνται ασταμάτητα ιστορίες όλων των ειδών. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Θεοδωρίδου. Κείμενο: «Ομάδα 5». Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Ιωάννα Ασημακοπούλου, Ευθύμης Θέου / Μπάμπης Γαλιατσάτος, Παναγιώτης Κατσώλης, Θεανώ Μεταξά.

Ο θίασος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ, «NAMASTE», ανεβάζει (26/10, παραστάσεις κάθε Δευτέρα - Τρίτη, 9.15 μ.μ.) στο θέατρο «Αθηνά» την εναλλακτική κωμωδία του Ιταλού συγγραφέα Μίνο Μπελέι «Απόψε δε θα κοιμηθεί κανείς». Ο συγγραφέας συνθέτει μια παιγνιώδη κωμωδία, που θυμίζει την κομέντια ντελ άρτε, με θέμα τη ζήλια, σατιρίζοντας τις σχέσεις μεταξύ καυγά και συμφιλίωσης. Παρακολουθούμε μικρές παγίδες, σε ξέφρενους ρυθμούς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, που το κεντρικό πρόσωπο του έργου, αναστατώνει τους φίλους του με μια ψεύτικη αυτοκτονία, εξαιτίας του χωρισμού του με την αγαπημένη του. Παθολογικά ζηλιάρης, βλέπει παντού εραστές και μηχανήματα παρακολούθησης, προκαλώντας πρόβλημα στον ίδιο και στους γύρω του. Μετάφραση - διασκευή Κωνσταντίνας Γιαχαλή - Παναγιώτη Μαντζιάφου, σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη, σκηνικό Μιχάλη Τοπκαρά, κοστούμια Δημήτρη Κούρα. Παίζουν: Δημήτρης Γιώτης, Γιάννης Δρίτσας, Ειρήνη Μπαλτά, Σύλβια Δεληκούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ