Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν στήριξη της βιομηχανίας

Επεξεργάζονται από κοινού με την «Γιούρομπανκ» προτάσεις που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση

Τη στήριξη και ενίσχυση των βιομηχάνων ζητάει από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, χτες, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει συναντήσεις εργασιών κλαδικού χαρακτήρα με τη χορηγία της «Γιούρομπανκ», ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ πρόκειται να πάρουν την οριστική τους μορφή μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων εργασίας, που ξεκίνησαν από χτες, και τιτλοφορούνται «Βιομηχανία 2020 ΣΒΒΕ - Eurobank EFG: Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτομία - Εξωστρέφεια». Η χτεσινή συνάντηση εργασίας αφορούσε τους κλάδους της «κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης» και των «δομικών υλικών». Θα ακολουθήσουν άλλες που θα αφορούν «τρόφιμα - ποτά και λοιπούς κλάδους της μεταποίησης», των «κατασκευών, της πληροφορικής», της «περιφερειακής ανάπτυξης και βιομηχανίας», της «καινοτομίας και υιοθέτησης τεχνολογιών, της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων». Τα συμπεράσματα των παραπάνω εργασιών θα παρουσιαστούν στις 14 Δεκέμβρη και θα δοθούν στην κυβέρνηση. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έρευνες για «προσκόμματα διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων», «ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων των μεταποιητικών επιχειρήσεων και την αξιολόγηση της συνεργασίας τους με ερευνητικά ιδρύματα», «για την πορεία και το μέλλον της μεταποίησης και τη νέα βιομηχανική πολιτική», «για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στη βόρεια Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν. Πέντζος, είπε ότι στόχος είναι η αναζήτηση κοινής «στρατηγικής ατζέντας για την αναδιάρθρωση της μεταποίησης μέχρι το 2020» στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της «παγκοσμιοποίησης». Δηλαδή, επιπλέον και σε βάθος χρόνου στήριξη από το ελληνικό κράτος, σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και στήριξη της «κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής», ώστε το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, οι βιομήχανοι έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση «σταθερό και λιγότερο γραφειοκρατικό πλαίσιο», «ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης», «βελτίωση των υποδομών στις επιχειρήσεις», με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και, εν τέλει, την αύξηση της κερδοφορίας και την επιβίωσή τους. Στην τοποθέτησή του, στη συνέχεια, ο Γ. Μαρίνος, γενικός διευθυντής της «Γιούρομπανκ», υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι διαθέσιμη και ισχυρή στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, και, κυρίως, «για την έναρξη ενός νέου οικονομικού, αναπτυξιακού κύκλου».

Τέλος, σε εισηγήσεις για την κλωστοϋφαντουργία και τα δομικά υλικά, από τη χτεσινή συνάντηση εργασίας τονίζεται, μεταξύ άλλων, το αίτημα των βιομηχάνων για κρατικές χρηματοδοτήσεις, αναδιάρθρωση της «αγοράς εργασίας» κι αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο όνομα της στήριξης της «οικονομίας» και της «απασχόλησης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ