Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Νόμπελ Ιατρικής και Φυσικής

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την τιμητική τους είχαν οι Αμερικανοί επιστήμονες στις αποφάσεις που πήρε το τελευταίο 48ωρο η σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Χτες, απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2009 στον Αμερικανο-βρετανό Τσαρλς Κάο για τις εργασίες του πάνω στις οπτικές ίνες καθώς και στον Αμερικανο-καναδό Γουίλαρντ Μπόιλ και τον Αμερικανό Τζορτζ Σμιθ για τις έρευνές τους στον τομέα των ημιαγωγών.

Προχτές, τρεις Αμερικανοί επιστήμονες πήραν το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση, που προστατεύει τα χρωμοσώματα απ' τη γήρανση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων. Πρόκειται για τους Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Τζακ Σζόστακ και Κάρολ Γκρέιντερ. Οι τρεις τους επέλυσαν ένα απ' τα μείζονα προβλήματα στη βιολογία, πώς δηλαδή αντιγράφονται πλήρως τα χρωμοσώματα κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.

Το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού επιχειρηματία Αλφρεντ Νόμπελ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ