Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Επικερδείς ενεργειακές συμφωνίες

ΑΣΤΑΝΑ.--

Στο Καζακστάν έφτασε χτες για ολιγόωρη επίσκεψη ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επίσκεψη που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και τη συνάντηση του Σαρκοζί με τον ομόλογό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Συγκεκριμένα, υπήρξε συμφωνία για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το έδαφος του Καζακστάν προς τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Είχε προηγηθεί συμφωνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μεταφορά υλικού μέσω Ρωσίας, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που συνεχίζουν την κατοχή στο Αφγανιστάν.

Συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφτηκαν στον τομέα του πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, εδραιώνοντας έτσι τη θέση της Γαλλίας στην πλούσια σε ενεργειακούς πόρους περιοχής. Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Total» και η «GDF Suez» εξασφάλισαν μερίδιο στη μελλοντική παραγωγή αργού από την Κασπία. Η γαλλική εταιρεία «Areva» και η κρατική εταιρεία του Καζακστάν «Kazatomprom» συμφώνησαν να συστήσουν κοινοπραξία για την εμπορία πυρηνικού καυσίμου στην Ασία και να εξετάσουν τις προοπτικές παραγωγής του, ενώ μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού Γέσκενε-Κουρίκ υπέγραψε κονσόρτσιουμ με επικεφαλής την «Spie-Capag».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ