Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Προϊόν εκβιασμών και πιέσεων το αποτέλεσμα

Με 67 % επικράτησε το «ναι»

Χαρακτηριστική αφίσα της καμπάνιας του «ΟΧΙ» : «Η ΕΕ αγαπάει τους χαμηλούς μισθούς»
Χαρακτηριστική αφίσα της καμπάνιας του «ΟΧΙ» : «Η ΕΕ αγαπάει τους χαμηλούς μισθούς»
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στο 67,1% έφθασε το ποσοστό των Ιρλανδών που ψήφισαν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή για την Συνθήκη της Λισαβόνας, με το 32,9% των ψηφοφόρων να έχουν ταχθεί κατά, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 58%. Το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν έντονου εκφοβισμού, τρομοκράτησης και πιέσεων, τόσο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων της Ιρλανδίας, όσο και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Υστερα από το «χαστούκι» που έφαγαν τον Ιούνη του 2008 όπου το 53,4% των Ιρλανδών τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύσσωμα τα αστικά κόμματα της Ιρλανδίας, μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, η ιεραρχία της εκκλησίας δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά για να προωθήσουν μια εκστρατεία με σκοπό την παραπλάνηση του ιρλανδικού λαού. Προειδοποίησαν το λαό ότι η χώρα θα «περιθωριοποιηθεί» και θα «απομονωθεί», πως δεν θα καταφέρει να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης...

Μετά από αυτό το δημοψήφισμα, όλα τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει την Συνθήκη της Λισαβόνας εκτός από την Πολωνία και την Τσεχία που παραμένει η επικύρωση από τους προέδρους αυτών των χωρών. Ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι έχει δεσμευτεί ότι θα κυρώσει την Συνθήκη αν η Ιρλανδία πει το «ΝΑΙ». Ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους αρχικά κρατούσε παρόμοια στάση ωστόσο στα μέσα της περασμένης βδομάδας υποστήριξε πως θα περιμένει πρώτα τη γνωμοδότηση του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αντιδράσεις

«Σήμερα ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη και ηχηρή φωνή. Είναι μια καλή μέρα για την Ιρλανδία και μια καλή μέρα για την Ευρώπη» υποστήριξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν μετά την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Εργοδοτών της Ιρλανδίας (Ibec) Ντάνι ΜακΚόι ο οποίος υποστήριξε πως η απόφαση ήταν καλή και για την Ιρλανδία και για την Ευρώπη, πως αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάκαμψη (του κεφαλαίου φυσικά) και την αποκατάσταση της διεθνούς φήμης της Ιρλανδίας.

Θετικά είδαν το αποτέλεσμα σύσσωμες οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Ρωσίας. «Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ρωσία και την ΕΕ» υποστήριξε χτες από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

Οπως σημειώνει το «Λαϊκό Μέτωπο» (People's Movement), η οργάνωση - «ομπρέλα» στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό περιεχόμενο, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδία και άλλα προοδευτικά κόμματα, με ανακοίνωσή του, ο λαός δεν ψήφισε για την Συνθήκη της Λισαβόνας αλλά για την δήθεν οικονομική ανάκαμψη και θέσεις εργασίας. «Οι φόβοι και οι ανασφάλειες των ψηφοφόρων με δεξιοτεχνία αξιοποιήθηκαν σε μια παράνομη και καλά χρηματοδοτούμενη καμπάνια του "ΝΑΙ"» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και από το αποτέλεσμα της Ιρλανδίας αποδεικνύεται ότι παρά τις δυσκολίες που συναντά το λαϊκό κίνημα (με αδύναμο το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ό,τι αφορά την εκλογική απήχηση) υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που χειραφετούνται, πράγμα όμως που αποδεικνύει ότι χρειάζεται ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο εργατών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών, που θα συγκρουστεί με την στρατηγική του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϊόν εκβιασμών και πιέσεων το αποτέλεσμα(2009-10-05 00:00:00.0)
Κατήφεια μετά το «χαστούκι»(2008-06-14 00:00:00.0)
Αμέριστη υποστήριξη στην καμπάνια υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα(2008-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ