Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαδηλώσεις και κινητικότητα ... διαπραγματεύσεων

«Η νίκη είναι δική μας, συνεχίζουμε την αντίσταση» το μήνυμα του αγώνα του λαού
«Η νίκη είναι δική μας, συνεχίζουμε την αντίσταση» το μήνυμα του αγώνα του λαού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Χιλιάδες υποστηριχτές του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, αψηφώντας τα μέτρα καταστολής που έχει επιβάλει το καθεστώς της χούντας του Ρομπέρτο Μιτσελέτι.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», τόσο στο «στρατόπεδο» των χουντικών του Μιτσελέτι, όσο και στο περιβάλλον του προέδρου Σελάγια, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη έναρξη συνομιλιών για την άρση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα απ' το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη. Ο ίδιος ο Μιτσελέτι φέρεται πως είχε το Σάββατο συνομιλίες με τον επικεφαλής αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ενώ σύμβουλοι και υποστηρικτές του Σελάγια, που βρίσκονται στο κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, φέρεται να θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη άμεσων συνομιλιών την άρση του διατάγματος εκτάκτου ανάγκης που περιστέλλει δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και οδήγησε στο περαιτέρω φίμωμα του Τύπου στην Ονδούρα.

Πάντως προχτές ο Μιτσελέτι παρέστη σε εκδήλωση στρατιωτικών, ευχαριστώντας το στρατό για την υποστήριξη που έδωσε στο πραξικόπημα της 28ης Ιούνη και αναγορεύοντας (για πολλοστή φορά) τον Σελάγια «υπεύθυνο» για την κρίση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Συγγενών Κρατουμένων και Αγνοουμένων Ονδούρας (COFEAH) ανακοίνωσε ότι απ' τα τέλη Ιουνίου ως σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 16 θάνατοι αντικυβερνητικών διαδηλωτών απ' το καθεστώς Μιτσελέτι και εκατοντάδες συλλήψεις και ισάριθμες δικαστικές διώξεις με την κατηγορία της «διακύβευσης της εθνικής ασφάλειας».

Τέλος, χτες, 38 απ' τους περίπου 55 ηλικιωμένους αγρότες που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα κατά την επιδρομή του στρατού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργίας ξεκίνησαν απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και με κεντρικό αίτημα την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ