Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Η χούντα εντείνει τη βία και την καταστολή

Στρατός και αστυνομία επιβάλλουν φίμωση μη φιλικών στη χούντα μέσων
Στρατός και αστυνομία επιβάλλουν φίμωση μη φιλικών στη χούντα μέσων
TEΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δεκαήμερο «τελεσίγραφο» έδωσε χτες στη διπλωματική αποστολή της Βραζιλίας στην Ονδούρα η χούντα του Ρομπέρτο Μιτσελέτι προκειμένου, όπως είπε, είτε να παραδοθεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια είτε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να φύγει απ' τη χώρα.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απάντησε πως θα αγνοήσει το τελεσίγραφο του Μιτσελέτι γιατί δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με την απαίτηση «μίας κυβέρνησης χουντικών». Η πλευρά Μιτσελέτι ανταπάντησε πως η Βραζιλία θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να διατηρήσει την πρεσβεία της στην Ονδούρα εάν αγνοήσει το τελεσίγραφο...

Παράλληλα, το καθεστώς Μιτσελέτι εφάρμοσε κι άλλα στυγνά μέτρα καταπίεσης του λαού. Εκλεισε τους σταθμούς «Γκλόμπο» και «Κανάλ 36» επειδή «προσβάλλουν την ειρήνη και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» και απείλησε με ανάλογα μέτρα και άλλα ΜΜΕ. Μετά διέταξε το στρατό και την αστυνομία να διαλύουν όλες τις «παράνομες» δημόσιες συναθροίσεις και να συλλαμβάνουν πολίτες χωρίς εντάλματα σύλληψης (κατά παράβαση σχετικού άρθρου στο Σύνταγμα). Επιπλέον, απελάθηκε πενταμελής αντιπροσωπεία συμβούλων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OΑS) λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τους μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα γιατί τάχα δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρχές...

Ωρες πριν, ο εκλεγμένος πρόεδρος Σελάγια απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας όπου παραμένει εδώ και μία βδομάδα κάλεσε το λαό της χώρας να δυναμώσει την αντίδρασή του στους καταπιεστές του Μιτσελέτι και να ατσαλώσει την αντίστασή του συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις. Νωρίτερα (προχτές) το αντικαθεστωτικό Ενωμένο Μέτωπο είχε αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων υποστήριξης του Σελάγια που πλέον έκλεισαν τους τρεις μήνες απ' το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη.

Τέλος, χτες γνωστοποιήθηκε ο θάνατος μίας φοιτήτριας στη διάρκεια βίαιης καταστολής αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, Τεγκουσιγκάλπα, στο τέλος της περασμένης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ