Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανασύρουν εγκυκλίους για απαγόρευση πολιτικής δράσης στα σχολεία!
  • Σχετικό έγγραφο στάλθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στα σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης. Βασίζεται σε υπουργική απόφαση του ΠΑΣΟΚ από το 1985
  • Την απαράδεκτη απαγόρευση καταγγέλλει η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ

Η οδηγία που στάλθηκε στα σχολεία του Ηρακλείου
Η οδηγία που στάλθηκε στα σχολεία του Ηρακλείου
«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την 240/5/Γ2/1519/1985 απόφαση του ΥΠΕΠΘ απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα. Παρακαλείσθε να φροντίσετε για την πιστή τήρηση της ανωτέρω απόφασης». Αυτά γράφει η οδηγία με τον εύγλωττο τίτλο «Απαγόρευση ομιλιών πολιτικού περιεχομένου στο χώρο του σχολείου», που στάλθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης σε όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) του νομού.

Πρόκειται για έγγραφο στηριζόμενο σε υπουργική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, από το 1985, επί υπουργίας Απ. Κακλαμάνη, που την τελευταία δεκαετία - τουλάχιστον - ανασύρεται συχνά πυκνά τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από αυτές της ΝΔ, προκειμένου να ...«μπουν τα σχολεία σε γυάλα».

Δε μας προκαλεί εντύπωση που διευθυντές και στελέχη της εκπαίδευσης ανασύρουν με έγγραφά τους ή επικαλούνται την υπουργική απόφαση του 1985, μόνο όταν πρόκειται για περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στα σχολεία ή για να εμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση των ταξικών δυνάμεων. Είναι παραπάνω από σαφές, τόσο για το ΠΑΣΟΚ που πρωτονομοθέτησε αυτή την «πολιτική φίμωση», όσο και για τη ΝΔ που την εφάρμοσε σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, ότι στόχος τους είναι το ΚΚΕ. Ο πολιτικός λόγος του ΚΚΕ είναι που τους ενοχλεί και αυτόν θέλουν να εμποδίσουν να ακούγεται στα σχολεία, αυτοί που υποκριτικά κάνουν φιέστες για τη «δημοκρατία» και την «ανεκτικότητα»...

Με βάση το έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιχειρήθηκε χτες η παρεμπόδιση της προγραμματισμένης επίσκεψης στο 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και Ρένας Σκυβαλάκη. Η προσπάθεια αυτή πάντως έπεσε στο κενό, αφού οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις θέσεις του ΚΚΕ από τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος, οι οποίοι και κατήγγειλαν την αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική απόφαση, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Η εργατική τάξη να απαντήσει με ισχυρό ΚΚΕ!

Για την προσπάθεια απαγόρευσης της πολιτικής δράσης στα σχολεία, εξέδωσε ανακοίνωση η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αυταρχική "Απαγόρευση ομιλιών πολιτικού περιεχομένου στο χώρο του σχολείου" που απέστειλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου κατ' εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης προς τους διευθυντές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στου Νομού επικαλούμενη την απόφαση 240/5/Γ2/1519/1985 του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ).

Το έγγραφο αυτό απαγορεύει περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ με υποψηφίους βουλευτές και στελέχη του στα σχολεία με σκοπό την αποτροπή κάθε είδους πολιτικής συζήτησης με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, στα διαλείμματα, καθώς και κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα.

Πρόκειται για ένα νόμο του 1985 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που ενεργοποίησε σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με σκοπό να αποκλείσει τη φωνή των κομμουνιστών, αλλά και γενικότερα της πολιτικής δράσης αφού σύμφωνα με το έγγραφο απαγορεύονται γενικότερα οι πολιτικές συζητήσεις μέσα στα σχολεία ακόμα και από φορείς συλλογικών οργάνων. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 15μελή συμβούλια ή γενικότερα εκπρόσωποι των μαθητών απαγορεύεται να συζητήσουν ή να καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης απαγορεύεται και οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και γενικότερα συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους. Εντύπωση επίσης προκαλεί η έκκληση να εφαρμοστεί αυτό και από τον ιδιωτικό τομέα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόκληση τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ που την αξιοποιεί σήμερα όσο και του ΠΑΣΟΚ που πήρε την απόφαση επί δικής του διακυβέρνησης σε έναν ειδικά χώρο κατ' εξοχήν ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει σε δεινή θέση την εργατική - λαϊκή οικογένεια για να αντεπεξέλθει στο φορτίο της ακριβοπληρωμένης εκπαίδευσης. Οι ευθύνες βαραίνουν τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που προσαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια την Παιδεία στις επιταγές της ΕΕ και των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Στόχος τους είναι η εκπαίδευση να διαμορφώσει το αυριανό εργατικό δυναμικό υποταγμένο και υπάκουο στις επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα το ΚΚΕ αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να γίνει υπόθεση του εκπαιδευτικού κινήματος και συνολικά του εργατικού κινήματος η πάλη για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ θεωρεί υποχρέωσή του να κρατάει επαφή με τους εκπαιδευτικούς του νομού και να ενημερώνεται για τα προβλήματα από τους χώρους της εκπαίδευσης. Το ΚΚΕ προειδοποιεί τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους συνολικά για τη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που θα έρθουν και μετά τις εκλογές. Παλεύει για να μην πληρώσει η εργατική τάξη την καπιταλιστική κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που το κεφάλαιο κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει τη δράση των κομμουνιστών και φυσικά έχει στην υπηρεσία του το κράτος και τους θεσμούς του. Δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε πρωτόγνωρο φυσικά. Φοβούνται το ΚΚΕ, γιατί μπροστά στην κρίση τους είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να συμβάλλει στη λαϊκή αντεπίθεση.

Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Ηρακλείου να απαντήσουν με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές. Να συμβάλουν στη λαϊκή αντεπίθεση, γιατί οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά. Να τιμωρήσουν και να καταψηφίσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org