Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, όπου ζητείται «άδεια παραμονής» από τα μεταναστόπουλα, που πάνε να γραφτούν στην Α' Λυκείου!

Η πόρτα του σχολείου είναι κλειστή για όσα παιδιά μεταναστών δεν έχουν άδεια παραμονής! Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, όπου ζητείται από τα παιδιά των μεταναστών που πάνε να εγγραφούν στην Α' Λυκείου, να προσκομίσουν την άδεια ή την αίτηση άδειας παραμονής, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο. Κι όλα αυτά σ' ένα σχολείο όπου πάνω από το 60% των μαθητών είναι αλλοδαποί (σύμφωνα με τα περσινά επίσημα στοιχεία του σχολείου: το 75% του συνόλου των 125 μαθητών της Α' τάξης ήταν αλλοδαποί, 62% στη Β' τάξη και 66% ο γενικός μέσος όρος για το σχολικό έτος 2008 - 2009). Η συγκεκριμένη τακτική, που ουσιαστικά αποκλείει από το δικαίωμα στη μόρφωση ένα τεράστιο κομμάτι μεταναστών (που μπορεί ακόμα και να γεννήθηκαν στη χώρα μας ή να ζουν εδώ για πολλά χρόνια), «πατάει» σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (Φ. 63574/15337/2003) η οποία όμως, έχει μείνει ανενεργή.

«Η ενεργοποίηση της εγκυκλίου είναι πολύ άσχημη και αντιδραστική εξέλιξη και το ζήτημα δεν είναι τεχνικό ή νομικίστικο», υπογράμμισε χτες μιλώντας στους εκπαιδευτικούς του σχολείου ο Ανδρέας Καργόπουλος, εκ μέρους του Αχτιδικού Γραφείου Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας. «Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση υψώνονται για τα παιδιά Ελλήνων και ξένων εργατών, με σκοπό να διώκονται από το σχολείο και να είναι η πιο φθηνή, ευέλικτη εργατική δύναμη που θα την εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο. Ολα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πού κατάγονται, πρέπει να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη», τόνισε και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν στην ενεργοποίηση τέτοιων εγκυκλίων, να καταποντίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα αναχώματά τους. Ειδικά για τη στάση των κομμάτων στο ζήτημα της μετανάστευσης θύμισε για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις επιχειρήσεις - «σκούπα» και τα περί «μηδενικής ανοχής», αλλά και για τον ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι είναι ένα ρατσιστικό εθνικιστικό κόμμα. Οσο για τον ΣΥΝ είπε ότι «από τη μια έχει στηρίξει όλη την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την αντεργατική πολιτική και από την άλλη με ένα δήθεν ουμανιστικό τρόπο κλαίγεται για τα δικαιώματα των μεταναστών». Παράλληλα, ο Α. Καργόπουλος αναφέρθηκε στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές «όποιος κι αν είναι κυβέρνηση. Η επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να βρει το ΚΚΕ ενισχυμένο. Να βρει Ελληνες και ξένους εργαζόμενους στα συνδικάτα τους, στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης για τα δικαιώματά τους», τόνισε.

Παρέμβαση για να σταματήσει αμέσως αυτή η τακτική και να εγγράφονται κανονικά στο σχολείο τα μεταναστόπουλα, έκανε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ