Το ταξικό συνδικάτο της Αθήνας καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στα σχέδια ξενοδόχων - κυβέρνησης
Σε αναδίπλωση της αρχικής προκλητικής του θέσης, ότι μπορεί ένα ξενοδοχείο να λειτουργεί χωρίς ξενοδοχοϋπαλλήλους πλην του θυρωρού, αναγκάστηκε να προχωρήσει με νέα του γνωμοδότηση προς το υπουργείο Απασχόλησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Μελέτης Τζαφέρης κάτω από την άμεση αντίδραση και πίεση που άσκησαν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Μια προσπάθεια βέβαια που δεν κατάφερε να κρύψει ότι η κυβέρνηση στέκεται ακλόνητα στο πλευρό των μεγαλοξενοδόχων.
Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη γνωμοδότησή του προς το υπουργείο Απασχόλησης - και με αφορμή την απόλυση των 25 καμαριέρων ξενοδοχείου της πολυεθνικής «Club Med» στον Μαραθώνα και την επιστροφή τους στη δουλειά μέσω δουλεμπορικού γραφείου ως καθαρίστριες - ο Μ. Τζαφέρης ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι υποχρεούνται - ανεξαρτήτως δυναμικότητας δωματίων - να απασχολούν μόνο έναν θυρωρό στην κάθε βάρδια αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωση για απασχόληση οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας. Με τη δεύτερη γνωμοδότησή του ο Μ. Τζαφέρης, λίγες μέρες μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων του κλάδου στο υπουργείο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η καμαριέρα «είναι ειδικότητα εντελώς διαφορετική από την καθαρίστρια και η σωστή εκτέλεση της εργασίας απαιτεί κάποιου είδους εκπαίδευση». Και καταλήγει: «δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η ζητούμενη από όλους ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εάν υποβαθμισθούν οι υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων».
Βεβαίως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς με βάση τη μέχρι σήμερα στάση του υπουργείου Απασχόλησης και την επίκλησή του για «νομικά κενά», επιβεβαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης και η προώθηση συνολικά του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. Αλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης εξέφρασε στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων του κλάδου, τη θέση του υπέρ του «outsourcing» (εξωτερική ανάθεση), δηλαδή υπέρ των εργολαβιών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου της Αθήνας την ερχόμενη Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, όπου θα συμμετέχουν και επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα.