Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αντιλαϊκή συγχορδία

Στο πακέτο της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βρίσκονται το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και ο νέος γύρος προκλητικών αξιώσεων που προβάλλουν οι μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Τα σούρτα - φέρτα και οι επίσημες συναντήσεις - συνεννοήσεις, εκπροσώπων του ΣΕΒ και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προμηνύουν τα ακόμη χειρότερα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Το κλίμα ταξικής συναίνεσης που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν και μάλιστα στο όνομα του «εθνικού στόχου» και τάχα για την αντιμετώπιση της κρίσης, έρχεται να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνον τις ανάγκες του κεφαλαίου, να υποστείλει τη σημαία των αγώνων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οι κεφαλαιοκράτες βαδίζουν με καλά οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική. Ο ΣΕΒ όπως και οι άλλες ενώσεις συμφερόντων τους, αξιώνουν σήμερα ακόμη περισσότερα. Αυτό που επιδιώκουν είναι να βάλουν στην γκιλοτίνα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους από ακόμη καλύτερες θέσεις και για τα επόμενα χρόνια. Διεκδικούν περισσότερη ανασφάλιστη και «ευέλικτη» εργασία, μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ίδιους, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, νέα φορολογικά κίνητρα και κάθε είδους διευκολύνσεις. Και από πάνω πρόσθετο ζεστό κρατικό χρήμα και εγγυήσεις με πρόσχημα, σε αυτή τη φάση, και την καπιταλιστική κρίση. Απεργάζονται και τα χειρότερα ειδικά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νεοπροσλαμβανόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Είναι ολοφάνερο ότι ο «εθνικός στόχος» τους είναι πραγματικός εφιάλτης για το λαό, ή για να το πούμε και κάπως διαφορετικά, οτιδήποτε είναι χρήσιμο για την κεφαλαιοκρατία και την πολιτική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι πέρα για πέρα ξεκομμένο και απόλυτα εχθρικό με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα προεόρτια της ΔΕΘ εγκαινιάστηκαν από μια σειρά «εκθέσεων» από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κέντρα. Και πάνω από όλους την ίδια την Κομισιόν και την ΕΕ που καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει βηματισμό και να τους έχει παραδώσει, μέχρι τέλος του Οκτώβρη και τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να πάει με «αδειανά χέρια» στα επόμενα κοιναγορίτικα συμβούλιο. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει και το έχουν αποδείξει με μια σειρά από προκλητικές ρυθμίσεις, διασφάλισης και ικανοποίησης για όλες τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας (τραπεζίτες, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.).

Μπόλικο καυτό κρατικό χρήμα ρέει στα θησαυροφυλάκια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματός τους που κατά τα λοιπά κόπτονται για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τους υπόσχονται ακόμη περισσότερα. Και η προπαγάνδα τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει. Ο πλούτος που παράγουν και πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, είναι υπεραρκετός για την κάλυψη των αναγκών τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ