Την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά το αμαρτωλό και δασοκτόνο πρότυπο της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, όπως αποκάλυψε χτες ο «902 Αριστερά στα FM»
Οπως αποκάλυψε χτες ο «902 Αριστερά στα FM», την Παρασκευή 21 Αυγούστου του 2009, με έγγραφό της, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, προχωρούσε στη σύσταση άτυπης επιτροπής, αντικείμενο της οποίας ορίστηκε «το έργο της σύνταξης του σχεδίου για τη σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας Δασικών Χαρτών - Δασολογίου με ενδεχόμενη επωνυμία ''ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ''».
Την επιτροπή που θα προετοιμάσει τη σύσταση της εταιρείας θα απαρτίζουν οι Κ. Δημόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δασικών Πόρων, Ευάγγγελος Γκουντούφας, δασολόγος της Διεύθυνσης Δασικών χαρτών και Μαρία Πάχτα, διοικητικός του Νομικού Τμήματος.
Η εμμονή της κυβέρνησης - κατά τα πρότυπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - να συγκροτεί ανώνυμες εταιρείες, για να φέρουν σε πέρας έργο το οποίο πρέπει να γίνεται από το Δημόσιο - και το συγκεκριμένο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες - είναι προκλητική.
Η υπό συγκρότηση εταιρεία «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» θα λειτουργεί - σύμφωνα με το έγγραφο - «κατά το πρότυπο εταιρειών που λειτουργούν ήδη, [και] θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και τροφίμων - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας δασών και Φ.Π.». Πράγμα που σημαίνει, όπως εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. Το αμαρτωλό παρελθόν - παλαιότερο και πρόσφατο - αυτών των Ανωνύμων Εταιρειών είναι γνωστό, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ορισμένες πλευρές.
Eurokinissi |
Αυθαίρετα σπίτια σε καμμένη έκταση |
Το Μάη του 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», με τον οποίο αύξησε το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη, για να χαρακτηρίζεται δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας. Στις παραγράφους 8, 9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου αφού δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται στην εταιρεία κατά κυριότητα «κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα.
Ο νόμο αυτός - που σήμερα όλοι ομολογούν ότι οπλίζει το χέρι των εμπρηστών - πέρα από το γεγονός ότι παρέδωσε δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό συμφέρον, διεύρυνε και τις εκτάσεις (ανάμεσά τους και δασικές) που πέρασαν στη διαχείριση και αξιοποίησή τους από την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.
Η άλλη ανώνυμη εταιρεία, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ιδρύθηκε με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (Απόφαση 81706/6085/6-10-1995/ΦΕΚ 872Β/19-10-1995) και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Επίσης η εταιρεία, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σ' αυτήν οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που έμμεσα ή άμεσα ανήκουν στο Δημόσιο.
Η εν λόγω εταιρεία, αν και λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια, κάθε άλλο παρά έχει προχωρήσει ουσιαστικά στο έργο που έχει αναλάβει, δηλαδή στη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου, ενώ τα κατά καιρούς σκάνδαλα που την έχουν σημαδέψει, μόνο αξιοπιστία δεν της προσδίδουν.
Η εταιρεία, με απόφαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε να εφαρμόζει η ΝΔ έχει αναλάβει το έργο «οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων» στο πλαίσιο του εθνικού κτηματολογίου - αρμοδιότητα που αφαιρέθηκε από τη δασική υπηρεσία -, ένα έργο όμως που το κάνει σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (Σάββατο 10/2/2007) η εταιρεία ακολουθεί μεθοδολογία η οποία οδηγεί σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς που κυμαίνονται από 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας, προς όφελος, προφανώς, των διάφορων καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων!