Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να αποτραπεί η λεηλασία των δασών

Κάλεσμα για μαζική λαϊκή συστράτευση ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα της κυβέρνησης κατά των δασών και των δημοσίων εκτάσεων απηύθυναν χτες νομικοί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλ. Αποστολίδης, Β. Ζαφειράκης, Μ. Δεκλερής και Κ. Μπέσης
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλ. Αποστολίδης, Β. Ζαφειράκης, Μ. Δεκλερής και Κ. Μπέσης
«Να αποτρέψουμε τη λεηλασία των δημόσιων εκτάσεων και της δασικής γης». Αυτό ήταν το μήνυμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία για την προστασία των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης» στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με αφορμή το αναμενόμενο εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα δάση. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, ο Κώστας Μπέσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος και μέλος της «Πρωτοβουλίας».

Ο Μ. Δεκλερής υπογράμμισε ότι ένας νομοθετικός ορισμός του δάσους «δεν είναι νοητός και επιτρεπτός, εφ' όσον το ίδιο το Σύνταγμα παρέχει την έννοια του δάσους και μάλιστα με τον επιστημονικό ορισμό της δασικής οικολογίας που παρέλαβε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο». Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «η παραεισαγωγή κριτηρίων ξένων προς τον ανωτέρω ορισμό φύενται εκ του πονηρού, δηλαδή αποβλέπει στην καταστρατήγηση του επιστημονικού ορισμού και οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό του δάσους». Υπάρχουν, όμως, και άλλες παραβιάσεις του Συντάγματος, όπως εκείνη που επιτρέπει την παραίτηση του Δημοσίου από δικαιωμάτων του επί της δημόσιας δασικής κτήσεως, αδοκίμως χαρακτηριζόμενης ως διακατεχόμενης, ως επίσης και ο μελετώμενος αποχαρακτηρισμός κανονικών δασών περιγραφομένων ως δασωθέντων αγρών, για την οποία η Διοίκηση φαίνεται διατεθειμένη να ανατρέξει 50 χρόνια πίσω για να διαπιστώσει αν ήταν τότε αγροί».

«Στο σφυρί» 40 εκατομμύρια στρέμματα

Ο Κ. Μπέσης κατήγγειλε ότι η «κυβέρνηση έχει ήδη φτιάξει μια ανώνυμη εταιρία, την "Αγρογή ΑΕ", στην οποία θα μεταφέρονται όλες οι εκτάσεις που θα αποχαρακτηρίζονται και η συγκεκριμένη εταιρία θα τις εκποιεί. Συντάκτης του νομοσχεδίου είναι ο τέως γενικός διευθυντής δασών, ο κ. Βασίλης Γιωτάκης. Πρόεδρος της «Αγρογής ΑΕ» είναι το ίδιο πρόσωπο, το οποίο μόλις πριν από μία βδομάδα, ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Γεωργίας του κ. Χατζημιχάλη». Ο Κ. Μπέσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εκτάσεις εκείνες που προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια στρέμματα, που θα δοθούν στην «Αγρογή ΑΕ», «η οποία στη συνέχεια θα τα εκποιήσει στις μεγάλες εταιρίες».

Ο Ηλίας Αποστολίδης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρείται ουσιαστικά «να καταργηθεί όλη η υπάρχουσα νομολογία, το κράτος θα χάσει την αξιοπιστία του, οι νομοταγείς πολίτες θα θεωρηθούν αφελείς, αφού δεν καταπάτησαν, δεν έκαψαν, δεν είχαν τέτοια εκσυγχρονιστικά οράματα όπως οι σημερινοί κυβερνώντες».

Το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία
της κυβέρνησης

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο Σπ. Χαλβατζής, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη αξία να προβληθεί το γεγονός ότι το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς κυβέρνησης, είναι ιδιοκτησία του συνόλου του ελληνικού λαού. Και σήμερα μια κυβέρνηση, όπως διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν, το εκποιούν». Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε, επίσης, λόγο «για συνταγματική εκτροπή», τονίζοντας ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος, και του άρθρου 24, άνοιξε "τους ασκούς του Αιόλου"».

Στη συνέχεια, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «η λογική των νόμων της αγοράς, οι κατευθύνσεις της ΕΕ που εμπορευματοποιούν τη γη, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα δάση είναι μια πραγματικότητα. Και, βέβαια, το κυρίαρχο είναι ότι έχει επικρατήσει η λογική του ιδιωτικού οφέλους πάνω στο συλλογικό συμφέρον. Ως ΚΚΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη λογική. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αντίσταση, χρειάζεται ρήξη, σύγκρουση, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η εποχή των διαβημάτων, των εκκλήσεων, των συζητήσεων και των "διαλόγων" πρέπει να είναι παρελθόν. Για μας είναι ήδη παρελθόν». Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει «πρωτοβουλίες, δραστηριότητες, κινήσεις και κινητοποιήσεις, σαν τη σημερινή».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός. Επίσης, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το ΔΗΚΚΙ, την Πράσινη Πολιτική, το ΤΕΕ, από δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, καθώς και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων, κινήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση αναθέτει το Δασολόγιο σε ΑΕ(2009-09-02 00:00:00.0)
Ανοίγουν νέο δρόμο για τη δασοκτόνα πολιτική(2009-08-29 00:00:00.0)
Δικομματικός φαρισαϊσμός(2004-01-28 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ψήφισε το έκτρωμα(2003-12-05 00:00:00.0)
Συνιστά επίθεση στο δικαίωμα ζωής(2001-01-05 00:00:00.0)
Η μαζική κινητοποίηση θα αποτρέψει την καταστροφή(2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ