Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγνοια και προχειρότητα

Επισημάνσεις της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα υποκαταστάτων

Την ανησυχία της γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων και της λειτουργίας μονάδων του ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών, εκφράζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ανακοίνωσή της, και κάνει λόγο για προχειρότητα και άγνοια.

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χ. Καστανίδη για ίδρυση μονάδων ΟΚΑΝΑ είναι κατ' αρχήν μια σωστή ενέργεια. Η κατεύθυνση που δόθηκε στη συνέχεια, να βολιδοσκοπηθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εάν δέχονται τη λειτουργία των κέντρων αυτών μέσα στους χώρους δουλιάς των νοσοκομείων, δείχνει άγνοια και προχειρότητα εκεί που απαιτείται γνώση και σοβαρότητα. Το πρόβλημα δεν είναι εάν οι εργαζόμενοι συμφωνούν ή όχι με τη λειτουργία των κέντρων αυτών στα νοσοκομεία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εάν είναι σωστό ή λάθος, πρώτα για τους ίδιους τους εξαρτημένους και ύστερα για όλους τους υπόλοιπους να ενταχθούν τα κέντρα αυτά στα νοσοκομεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Και συνεχίζει: «Για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, πρέπει να γνωρίζουμε τι λένε αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το πρόβλημα, ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που κατ' αρχήν δε φαίνεται να συμπίπτουν με την ακολουθούμενη πρακτική των υγειονομικών αρχών της πόλης μας».

Η ΕΝΙΘ κάλεσε σε ειδική συνεδρίαση ανθρώπους του χώρου, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια άποψη που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, την οποία και θα καταθέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και καλεί τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον υπουργό Υγείας να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία στο πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις με μεθοδικότητα και προσοχή. «Η σοβαρότητα του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε πειραματισμούς, ούτε προχειρότητα και, βέβαια, δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς χειρισμούς», τονίζεται στην ανακοίνωση και γνωστοποιείται ότι «δεν υπάρχει κατατεθειμένη και τεκμηριωμένη άποψη, που να προτείνει την εγκατάσταση μονάδας ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία. Ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ, στον οργανισμό του, αναφέρει ότι αντεδείκνυται η συνύπαρξη μονάδων του μαζί με μονάδες που παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ