Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Βρίθει αντιδραστικών διατάξεων

Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία συζήτησής του στη Βουλή και υπερψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Ολοκληρώθηκε χτες στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Αλυσανδράκη να καταγγέλει τη ...μεταφορά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί στα πανεπιστήμια και στον χώρο των ΤΕΙ. Στόχος όπως επισήμανε είναι η περαιτέρω «επιχειρηματική» λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης η οποία καλείται να ... «βγάζει τα έξοδά της» μέσω των σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, με το ΠΑΣΟΚ να ασκεί «άσφαιρη κριτική» περί «έλλειψης σχεδιασμού» και «παλαιοκομματικής διαχείρισης».

Ειδικά για τις ρυθμίσεις που αλλάζουν το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΙ, ο Κώστας Αλυσανδράκης επισήμανε: «Δεν αρκεί να μετονομάσουμε το χόρτο σε κρέας για να του προσδώσουμε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν αρκεί να μεταφέρουμε ένα θεσμικό πλαίσιο από μία περίπτωση σε άλλη περίπτωση για να αναβαθμίσουμε. Αυτό που καταφέρνει το νομοσχέδιο είναι επιχειρηματικούς τρόπους λειτουργίας που ήδη έχουν αναπτυχθεί στα πανεπιστήμια να τους μεταφέρει και στα ΤΕΙ». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση «εργαστηρίων» στα ΤΕΙ που θα είναι «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται από οπουδήποτε αλλού εκτός... από το κράτος», αφού, παρότι υφίσταται δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό των ΤΕΙ, «δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι».

Ο Κ. Αλυσανδράκης εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ ιδιαίτερα και με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου που «καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων» ορίζοντας πως «όταν δεν μπορεί να πάρει απόφαση η Σύγκλητος, αναλαμβάνει το Πρυτανικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει Πρυτανικό Συμβούλιο απ' ό,τι καταλαβαίνω σήμερα, που να μην είναι φιλικά διακείμενο προς το υπουργείο Παιδείας», επισήμανε ο βουλευτής. Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των φοιτητών με αναπηρία σημειώνοντας ότι το θέμα - όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου - δεν είναι μόνον η εισαγωγή τους άνευ εξετάσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά το να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αφού, τόνισε, «όπως έχει η κατάσταση τώρα, το βάρος το επωμίζονται οι ίδιοι οι γονείς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ