Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Τελεσίγραφο των ιθαγενών προς την κυβέρνηση

Από τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών
Από τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών
ΛΙΜΑ.--

Τελεσίγραφο πέντε ημερών για επιστροφή στις δυναμικές κινητοποιήσεις τους αποκλεισμούς και τις καταλήψεις εκ μέρους των ηγετικών στελεχών της Πανεθνικής Οργάνωσης των Ιθαγένικων Λαών της Περουβιανής Αμαζονίας (AIDESEP) προς την κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία.

Το τελεσίγραφο, μάλιστα, παραδόθηκε μέσω μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποίησαν την Τρίτη χιλιάδες ιθαγενείς απαιτώντας την απελευθέρωση 15 ηγετικών στελεχών του ιθαγένικου κινήματος που εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνη οπότε και κορυφώθηκαν οι δίμηνες κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Γκαρσία και την προώθηση του «νόμου της ζούγκλας» που στόχευε στην εναρμόνιση των νόμων με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC και σήμαινε την παράδοση της πατρογονικής γης των ιθαγενών, στις πολυεθνικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της.

Η κυβέρνηση Γκαρσία, εξαιτίας των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων και της κατακραυγής εξαναγκάστηκε να αποσύρει τον επίμαχο νόμο. Εντούτοις, εάν δεν ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και δεν απελευθερωθούν άμεσα όσοι βρίσκονται στις φυλακές και σταματήσει η διαδικασία νομικών διώξεων τότε η κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα κινητοποιήσεων και καταλήψεις γαιών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές όπως τόνισε ο Σαλομόν Αουανάτς, ηγετικό στέλεχος του Aidesep. Το αίτημα για τις νομικές διώξεις αφορά και τον Αλμπέρτο Πισάνγκο ηγέτη του Aidesep και άλλα δύο στελέχη που βρίσκονται στην Νικαράγουα καθώς τους παρασχέθηκε πολιτικό άσυλο. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες ο Πισάνγκο από τη Νικαράγουα είχε καλέσει τους ιθαγενείς να είναι «σε θέση μάχης ώστε να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση Γκαρσία, αφού δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις όρους της συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ