Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ούτε τα «ψίχουλα»!

Με τον πολυήμερο και σκληρό αγώνα τους στην αρχή του έτους - τότε που χιλιάδες τρακτέρ είχαν στήσει δεκάδες μπλόκα στους δρόμους - οι μικρομεσαίο αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση της ΝΔ να τους δώσει οικονομική αποζημίωση για τη μείωση που είχε υποστεί το εισόδημά τους. Βεβαίως, η ΠΑΣΥ, είχε, από τότε, επισημάνει ότι για τους μικρομεσαίους αγρότες αυτή η ενίσχυση δεν ήταν παρά «λίγα ψίχουλα», με τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε - και με τη βοήθεια των συμβιβασμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τελικά, κατάφερε - να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Και, πράγματι, όπως αποδείχτηκε, το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη», ήταν «ένα πακετάκι με πενταροδεκάρες», με το οποίο ούτε οι άμεσες εισοδηματικές απώλειες καλύφθηκαν, ούτε, φυσικά, δόθηκε λύση στα γενικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Αλλά, ακόμα κι αυτά τα «λίγα ψίχουλα» - τα οποία δόθηκαν από το ελληνικό κράτος και όχι από ευρωπαϊκά ταμεία - η ΕΕ έχει αντίρρηση να δοθούν στους φτωχούς αγρότες. Αυτό δείχνει η επιμονή της Κομισιόν να θέτει «θέμα νομιμότητας» σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για καταβολή των συγκεκριμένων αγροτικών αποζημιώσεων, ζητώντας, επανειλημμένα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νέες διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία. Η επιμονή αυτή δεν είναι καθόλου «αθώα», καθότι είναι γνωστό και εξακριβωμένο ότι η Κομισιόν ουδόλως ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι όλες οι προτάσεις που κάνει, κατά καιρούς, για αγροτικά ζητήματα, περιλαμβάνουν νέα αντιαγροτικά μέτρα, ώστε να επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρωθεί η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια αγροτοκαπιταλιστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες διευκρινίσεις και στοιχεία «νομιμότητας» δεν ζήτησε η ΕΕ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει «ζεστό χρήμα» πολλών δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και άλλους κεφαλαιούχους, προκειμένου να ξεπεράσουν, «αβρόχοις ποσί», την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ούτε και για πλείστες άλλες κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν σε μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Κι αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και προστατεύει η ΕΕ. Τα ίδια, όμως, συμφέροντα υπηρετούν και προστατεύουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν στη χώρα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στον ίδιο «ντορό» βαδίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αν περίμενε κανείς από την κυβέρνηση της ΝΔ ν' απαντήσει στην απροκάλυπτη επέμβαση και προσβλητική αξίωση της Κομισιόν για το «πακέτο Χατζηγάκη» με μια δήλωση απειθαρχίας και ανυπακοής στην ΕΕ, μάλλον θα ήταν πολιτικά ανίδεος και αφελής. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ περιμέναμε να εναντιωθούν στην ΕΕ για να στηρίξουν το δίκιο των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, μόνο το ΚΚΕ έχει διακηρύξει και αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκεται απέναντι και παλεύει ενάντια στην ΕΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώματα ν΄ απειθαρχούν στις αντιλαϊκές αποφάσεις της και να στρατευτούν μαζί του στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Και για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ