Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ενα ακόμα σοβαρό κρούσμα

Με κανόνες της ΕΕ οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία

Ενα ακόμα σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για άντρα 28 ετών ο οποίος νόσησε από τη νέα γρίπη Η1Ν1, ενώ βρισκόταν σε διακοπές. Ο άντρας παρουσιάστηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με αναπνευστική δυσχέρεια. Διασωληνώθηκε και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη. Είναι το πέμπτο σοβαρό κρούσμα που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Τα προηγούμενα τέσσερα περιστατικά νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου.

Την έγκριση πρόσληψης 200 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις για τα νοσοκομεία, σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων προσωπικού (λείπουν 25.000 νοσηλευτές), ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι προσλήψεις γίνονται «για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων». Οι συμβάσεις θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και το προσωπικό θα καλύψει τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πρόκειται για νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, για τα οποία η εργασία οκτώ μηνών, δεν είναι αρκετή ούτε καν για την εκπαίδευση των εργαζομένων που θα προσληφθούν. Και οι ελάχιστες αυτές προσλήψεις δεν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι η προκαλούμενη δαπάνη θα καλυφθεί από σχετικές πιστώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ (νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, έσοδα των απογευματινών ιατρείων κ.ά.).

Κρούσματα εμπύρετης ίωσης εμφανίστηκαν στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», που συμμετέχει σε νατοϊκή επιχείρηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας στα πλοία, στον κόλπο του Αντεν, ανοιχτά των Σομαλικών ακτών. Πρόκειται για οκτώ πιθανά περιστατικά του ιού Η1Ν1 που βρίσκονται σε καραντίνα στο ιατρείο του πλοίου. Το πλοίο, στο οποίο υπηρετούν συνολικά 180 άτομα, διατάχτηκε να πλεύσει στο πλησιέστερο λιμάνι, στο Τζιμπουτί, για παραπέρα εξετάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Στην υιοθέτηση κοινών κανονισμών για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ιδιαίτερα όσον αφορά στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε περίπου ένα μήνα, προχώρησαν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ, επιδημιολόγοι από χώρες μέλη της Ενωσης σε μία προσπάθεια, όπως ανακοίνωσαν, να αποτραπούν αντιφατικά μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος και ένταση στον κόσμο. Οσον αφορά στο θέμα των σχολείων, η Επιτροπή για την ασφάλεια της υγείας στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη να μην προχωρούν άμεσα και μαζικά στο κλείσιμο όλων των σχολείων για προληπτικούς λόγους αλλά να χρησιμοποιούν το μέτρο κατά περίπτωση και ανά σχολείο, ενώ σημειώνει πως για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα προκειμένου να αποτραπούν εναλλακτικές συγκεντρώσεις παιδιών...

Η επιτροπή για την ασφάλεια της υγείας στην ΕΕ προτείνει και μια σειρά επιλογών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης αρρωσταίνει πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, η υπερισχύουσα σύσταση για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι να αναβληθεί το ταξίδι και να παραμείνει ο επίδοξος ταξιδιώτης στο σπίτι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ