Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η FEMA, τα φυσικά φαινόμενα και η καταστολή

Ενα ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αναμειχθεί σε ζητήματα πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Οπως έχει επισημάνει τις τελευταίες μέρες ο «Ρ», το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ενεργοποίηση σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας - που είχε ψηφιστεί με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002 - με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χειρισμού Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, γνωστής ως FEMA. Με βάση αυτό, διοργανώνεται για 12 ημέρες (από τις 9 έως τις 20 Νοέμβρη) στην Αθήνα, ένα ανώτερο «σχολείο εκπαίδευσης» στελεχών πολιτικής προστασίας, με θέμα την οργάνωση ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Σε αυτό, θα πάρουν μέρος 30 ανώτερα στελέχη πολιτικής προστασίας, από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Διοικήσεων, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Επίσης, με αυτήν τη συμφωνία παρέχονται τα δικαιώματα αναπαραγωγής και μετάφρασης των εγχειριδίων της FEMA στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ποια είναι όμως η FEMA; Πρόκειται για ένα από τα βασικά τμήματα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού των ΗΠΑ, το οποίο μάλιστα έχει την έδρα του στο Fort Meade της πολιτείας Maryland (Μέριλαντ), εκεί δηλαδή που είναι και η έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1979 κυρίως για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ χρηματοδοτείται, εκτός όλων των άλλων, και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αφού επίσημα διαχειρίζεται έκτακτες ανάγκες, όπως είναι οι καταστροφές από σεισμούς, τυφώνες αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες. Παράλληλα, διαχειρίζεται περισσότερα από 600 στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, είναι ότι από τις 36 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, οι 30 είναι αφοσιωμένες στην πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων εξωτερικών απειλών (όπως φυσικά εννοούνται από τις αμερικανικές κυβερνήσεις). Οι υπόλοιπες ήταν ελάχιστα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές και δυστυχήματα. Αλλωστε, και τα εγχειρίδια που κυκλοφορούν τελευταία από την FEMA ειδικεύονται σε θέματα βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών. Αραγε, τι πρόκειται να διδάξουν στην Ελλάδα; Μήπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Ο βίος και η πολιτεία της FEMA παραπέμπει αλλού...

Πάντως, και στο παρελθόν, με πρόσχημα την πολιτική προστασία, ένα άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, το ΝΑΤΟ, είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει σεμινάρια στα τέλη Μάρτη του 2008. Σε αυτά, είχαν κληθεί - μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από Ιδιωτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών της Αθήνας - αιρετοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές της Πελοποννήσου να δηλώσουν συμμετοχή για να εκπαιδευτούν από στρατηγούς του ΝΑΤΟ, ειδικούς μάλιστα σε ζητήματα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων. Ο λόγος τότε ήταν η φημολογία για επικείμενο σεισμό στην περιοχή. Τα ... δίδακτρα κόστιζαν 450 ευρώ, με ανάλογη έκπτωση για κάθε επιπλέον άτομο που θα δήλωνε συμμετοχή από τον ίδιο Δήμο.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν αυτά τα σεμινάρια, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και τα «σχολεία» ματαιώθηκαν. Καιρός είναι, η προσπάθεια αυτή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την FEMA να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αφού ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Σκληρή καταστολή και αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων». Κάτι που παραπέμπει ευθέως στο χτύπημα του λαϊκού εργατικού κινήματος. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ