Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις»

Νέα κινητοποίηση χτες το απόγευμα για να ανακληθούν οι απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών από τη WIND

Οι συνδικαλιστικές διώξεις δεν θα περάσουν. Αυτό διεμήνυσαν χτες στην εργοδοσία της WIND οι ταξικές δυνάμεις
Οι συνδικαλιστικές διώξεις δεν θα περάσουν. Αυτό διεμήνυσαν χτες στην εργοδοσία της WIND οι ταξικές δυνάμεις
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις»! Το σύνθημα αυτό γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στο πεζοδρόμιο έξω από κατάστημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND στην οδό Σταδίου, όπου χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, άλλα κλαδικά συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος μέχρι το βράδυ.

Με τον τρόπο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν δυναμικά τη μάχη για την ανάκληση των απολύσεων δύο συνδικαλιστριών εργαζομένων στη WIND, της Κατερίνας Τζίμα, μέλος του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου, και της Ολγας Κολιούση, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕΤΙΜ. Εστειλαν ακόμα μια φορά μήνυμα προς την πολυεθνική, αλλά και όλα τα μονοπώλια, ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κατευθύνθηκαν προς το κατάστημα, όπου άπλωσαν πανό κατά της ανεργίας και των απολύσεων. Τα συνθήματα έδιναν το στίγμα: «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία».

Από την «ντουντούκα» ακούγεται η απαίτηση για άμεση ανάκληση των απολύσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πλήρη και σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και να σταματήσουν οι διώξεις κατά της συνδικαλιστικής δράσης.

«Απλά μαθηματικά...»

Οι εργαζόμενοι συζητούν σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης για τα προβλήματα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, για τη WIND και άλλες πολυεθνικές. Οπως λένε, τους τελευταίους μήνες απολύθηκε πολύς κόσμος και μάλιστα ανάμεσά τους εργαζόμενες μητέρες με 10 χρόνια προϋπηρεσία, αφού στη θέση τους θα μπορούσε να πάρει νεότερους, που της κοστίζουν λιγότερο. «Απλά μαθηματικά είναι», λένε χαρακτηριστικά.

Μιλάνε ακόμα για το «παραμύθι» της κρίσης. Από τη στιγμή που η εταιρεία άρχισε να επικαλείται την οικονομική κρίση, έγινε «καραμέλα. Εδιωξε όλους τους συμβασιούχους, απέλυσε τους πάντες, ακόμα και αυτούς που ήταν εξαιρετικά καλοί στη δουλειά τους. Στη θέση τους ήρθαν λιγότεροι από αυτούς που είχαν διώξει, και αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη για την υπερενταντικοποίηση της δουλειάς τους.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του Νίκου Θεοδωράκη, απολυμένου από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE και εκλεγμένος στο ΣΕΤΗΠ: «Στις τηλεπικοινωνίες οι επιχειρήσεις αναθέτουν σε εταιρείες ενοικιάσεως εργαζομένων κάποια τμήματά τους για να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος της εργατικής δύναμης. Ο,τι κάνει η μία εταιρεία κατά των εργαζομένων το αντιγράφει κι άλλη στα πλαίσια του ανταγωνισμού, της αύξησης των κερδών τους. Για παράδειγμα η WIND είχε κέρδη 433 εκατ. ευρώ το 2008. Πώς τα απέκτησε;

Εχει γίνει πλέον νόμος να διώχνονται οι παλαιότεροι εργαζόμενοι και να προσλαμβάνονται στη θέση τους νέοι, φθηνότεροι, άπειροι από το εργατικό κίνημα, χωρίς να γνωρίζουν τα κεκτημένα που για τους παλιότερους ήταν αυτονόητα».

Ιδιαίτερη στιγμή της χτεσινής κινητοποίησης ένα σκετσάκι που στήθηκε αυθόρμητα όσο η κινητοποίηση ήταν σε εξέλιξη. Τρία νέα παιδιά υποδύθηκαν τους εργαζόμενους σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και τον εργοδότη. Μέσα σε λίγες γραμμές - δυο τρεις στιχομυθίες ήταν αρκετές - απέδωσαν ζωντανά την εντατικοποίηση της δουλειάς, την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας. Ανέδειξαν στο τέλος την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη μένουν με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά να αντιστέκονται οργανωμένα, να αντεπιτίθενται συλλογικά και περήφανα.

Να θυμίσουμε ότι η πολυεθνική... μέσα σε λίγες μέρες απέλυσε τις δύο συνδικαλίστριες για να φοβίσει όλους τους εργαζόμενους σε μια περίοδο που η αγανάκτηση και η οργή έχει κλιμακωθεί, αφού η εταιρεία, επικαλούμενη την οικονομική κρίση «κόβει» μια σειρά κεκτημένα και επιπλέον αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση για το 2009.

Η απάντηση από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΣΕΤΗΠ, άλλα συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν άμεση και ξεκάθαρη. Οι τρομοκρατικές καταχρηστικές απολύσεις δε θα περάσουν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του φάσματος(2011-11-15 00:00:00.0)
Αρχισε το φακέλωμα και των κατόχων καρτοκινητών(2009-11-10 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι της WIND δεν είναι μόνοι τους(2009-08-20 00:00:00.0)
Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για να τους «στύψει»(2009-08-15 00:00:00.0)
Οπλο μας η αλληλεγγύη(2009-08-11 00:00:00.0)
Εμμένει προκλητικά στις απολύσεις(2009-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ