Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση των εκμεταλλευτών της μικρομεσαίας αγροτιάς και των μεγαλοαγροτών

Eurokinissi

Το τελευταίο 10ήμερο η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε μέτρα «δήθεν» για την ενίσχυση της αγροτιάς. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι έκτακτα ή πρόσθετα μέτρα για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα από τις τραγικά χαμηλές τιμές παραγωγού για όλα σχεδόν τα προϊόντα, το υψηλό κόστος παραγωγής, την απούλητη περσινή παραγωγή (κρασί, λάδι, σιτηρά, μήλα, συμπήρυνα ροδάκινα κ.ά.) που έβγαλαν μέσα στο κατακαλόκαιρο πολλούς παραγωγούς σε κινητοποιήσεις, αλλά και η απλήρωτη περσινή παραγωγή από εμποροβιομήχανους και μερικούς συνεταιρισμούς και συνολικά η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Είναι μέτρα εκταμίευσης του Δ΄ ΚΠΣ για την ενίσχυση των εμποροβιομηχάνων δηλαδή των εκμεταλλευτών της μικρομεσαίας αγροτιάς, και μέτρα που είναι στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, μέσω του «ελέγχου υγείας» με δεσμευτικούς χρόνους έναρξης που προωθούν το ξεκλήρισμα και νέου αριθμού μικρομεσαίων αγροτών από αυτούς που έχουν απομείνει.

Πιο ειδικά:

Το πρόγραμμα με κοινοτικές ενισχύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ και εθνική συμμετοχή 300 εκατ. ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν προορίζεται και δεν αφορά την καταχρεωμένη μικρομεσαία αγροτιά, που ζει μέσα στην αγωνία και αβεβαιότητα της επιβίωσης. Είναι πρόγραμμα από το Δ΄ ΚΠΣ (2007-2013) που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και υπηρετεί τη στρατηγική της Λισαβόνας, ενταγμένο στον αγροτικό τομέα του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή» και αφορά όπως λέει ο τίτλος του το μέτρο 123Α «Επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων». Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 200 εκατ. ευρώ και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων κυμαίνεται από 100.000 έως 15 εκατομμύρια ευρώ κατά την υποβολή της αίτησης. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι «δεν παρέχεται στήριξη σε προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων». Ετσι εξασφαλίζεται τσάμπα χρήμα για επενδύσεις που μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που δίνουν στους αγρότες, έχουν οι εμποροβιομήχανοι εξασφαλισμένη κερδοφορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών δεν εντάσσεται αφ' ενός γιατί είναι καταχρεωμένοι και αφ' ετέρου τα ίδια τα κριτήρια ουσιαστικά τους αποκλείουν.

Τα χρήματα από αυτό το πρόγραμμα θα καρπωθούν κύρια οι μεγάλοι του μεταποιητικού κλάδου αγροτικών προϊόντων που έχουν τους όρους (είναι στα μέτρα τους) και τη δυνατότητα της συμμετοχής για να αυξήσουν το βαθμό συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον μεταποιητικό κλάδο των αγροτικών προϊόντων, που απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα, «200 περίπου επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 85% της παραγωγής και του μεριδίου της αγοράς και το υπόλοιπο μέρος των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων παράγουν 17.000 περίπου μικρές επιχειρήσεις (Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σελ. 113, Ιανουάριος 2007)». Είναι μέτρο που ενισχύει τα καρτέλ για να εκμεταλλεύονται πιο σκληρά τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτό επαναλήφθηκε και με το Γ΄ ΚΠΣ της ΕΕ που διαχειρίστηκε κύρια το ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς η εξαγγελία αυτή, παρά τις μεγαλοστομίες ότι η κυβέρνηση ατενίζει «με αισιοδοξία το μέλλον των αγροτών», όχι μόνο δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζει το ΚΚΕ. Οτι τα λεφτά των κοινοτικών πακέτων μαζί με την εθνική συμμετοχή, με όποια κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, πάνε στις τσέπες της πλουτοκρατίας, γιατί αυτής τα συμφέροντα στηρίζουν και προωθούν.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες που παρουσιάστηκαν ως «νέες εθνικές επιλογές για τη γεωργία», δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη υιοθέτηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ στα πλαίσια του «ελέγχου υγείας», που συμφώνησε και ψήφισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αποτελεί ένα μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά χτύπημα για τη μικρομεσαία αγροτιά και τη μελλοντική ύπαρξή της, με τη συμβολή μάλιστα και των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Προπαγανδίστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα είναι «σε όφελος των Ελλήνων αγροτών» και της «συγκράτησης του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο» για να κρύψει ότι θα διώξει και άλλους αγρότες από τη γεωργία και θα συμβάλλει στην ερήμωση της υπαίθρου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που ευνοούν την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών για να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή. Καταργεί τις επιδοτήσεις σε συνταξιούχους του ΟΓΑ και σε χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες διώχνοντάς τους από το αγροτικό επάγγελμα. Ηδη αυτό έχει ξεκινήσει με τις δηλώσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ και συνεχίζεται με την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο.

Χιλιάδες φτωχομεσαίοι αγρότες που δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από το αγροτικό εισόδημα, εξαναγκάζονται σε πρόσθετα μεροκάματα εποχιακού χαρακτήρα (τουρισμό, μεταποίηση, οικοδομή κ.ά.) για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Οταν τα εξωγεωργικά μεροκάματα αποτελούν το 51% του συνολικού εισοδήματος , τότε δεν θεωρούνται αγρότες και παύουν να παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούνται ως αγρότες. Μάλιστα φροντίζει η κυβέρνηση να τους βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» με μεγαλογιατρούς και δικηγόρους που έχουν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παίρνουν επιδοτήσεις! Οπως επίσης προωθείται να κοπούν οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν από 400 ευρώ και κάτω και να μην συγκαταλέγονται στους αγρότες, για να μειωθεί το διοικητικό κόστος, όπως υποστηρίζουν .

Αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα έκρυψε από τις εξαγγελίες του και εστίασε στην ειδική στήριξη που δίνεται στις μειονεκτικές περιοχές . Και εδώ όμως είπε τη μισή αλήθεια που είναι ψέμα. Δηλαδή ότι οι μειονεκτικές περιοχές θα γίνουν λιγότερες με τη νέα πρόταση της Κομισιόν. Αφού οι μειονεκτικές περιοχές επαναπροσδιορίζονται με νέα κριτήρια, ώστε αρκετές από αυτές να θεωρούνται ότι έχουν ξεπεράσει- όπως υποστηρίζουν - τα προβλήματα που είχαν και να μην εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Ταυτόχρονα υλοποιώντας τη νέα ΚΑΠ του «ελέγχου υγείας», ανακοίνωσε την περαιτέρω αποσύνδεση των επιδοτήσεων, από την αγροτική παραγωγή σχεδόν σε όσες καλλιέργειες έχουν απομείνει σε συνδυασμό με τη μείωσή τους. Είναι προτάσεις που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία του ελληνικού αγροτοκτηνοτροφικού τομέα των επόμενων ετών, όπου σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών εντάσσονται στο καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης, με μοναδική, προσωρινή, εξαίρεση τον τομέα βάμβακος. Συμβάλλει έτσι στη συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΚΑΠ την περίοδο 2013-2020, έχοντας ως βασικό στόχο την περικοπή και άλλων πόρων από τη γεωργία.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα μειωθεί, αφού ανεξάρτητα αν καλλιεργεί κανείς ή όχι θα παίρνει την όποια επιδότηση. Δεδομένου ότι οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, εξαναγκάζει ένα ποσοστό αγροτών να μην καλλιεργεί και να μην ξοδεύει έτσι σε καλλιεργητικές φροντίδες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, συλλογή προϊόντων κ.ά.), προκειμένου να μείνει σαν καθαρό έσοδο η επιδότηση. Μέχρι βέβαια την δραστική μείωση των άμεσων επιδοτήσεων μετά το 2013 και τη μεταφορά τους στο 2ο πυλώνα που είναι κυρίως για τους επιχειρηματίες.

Δηλαδή όχι μόνο δεν προστατεύονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για την ντόπια παραγωγή και γι' αυτό υπήρξαν διαμαρτυρίες από συνεταιρισμούς κυρίως οπωροκηπευτικών που συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα.

Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν, καρτέλ και μεγαλοαγρότες θα ενισχυθούν ακόμη πιο πολύ, προϊόντα που μπορεί η χώρα να παράγει θα εισάγονται, μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας θα μειωθούν, όπως και μια σειρά μικροβιοτεχνιών που δραστηριοποιούναι στην αγροτική αλυσίδα. Το αρνητικό για τη χώρα αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο θα ενισχυθεί, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ στην ύπαιθρο.

Να γιατί τα μέτρα της ΕΕ που με συνέπεια ψηφίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλοαγρότες και είναι σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Γι' αυτό ένας δρόμος υπάρχει για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Η ανάπτυξη κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας και κοινής δράσης μικρομεσαίων αγροτών, μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με την εργατική τάξη, για αντεπίθεση συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η απάντηση στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, είναι η αναγκαιότητα ανατροπής της εκμετάλλευσης και καταπίεσης από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και ταυτόχρονα η ανάδειξη της υπεροχής και δυνατότητας του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνον ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο και ως κίνητρο της παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Αυτή είναι η λύση αλλά και η ανάγκη να διεκδικήσουμε.


Της
Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνης του Αγροτικού Τμήματος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους στις 17 του μήνα(2010-01-12 00:00:00.0)
Αγώνας προοπτικής(2007-02-01 00:00:00.0)
«Κόψτε το λαιμό σας»!(2005-09-18 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην αντιαγροτική πολιτική(2005-01-27 00:00:00.0)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ(2004-11-04 00:00:00.0)
Στους χαμένους και οι αγρότες(2001-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ