Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οχι άλλο αίμα εργατών!»

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων απαίτησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Φθιώτιδα
Μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων απαίτησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Φθιώτιδα
Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, καθώς και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, απαίτησαν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Τη διαμαρτυρία είχε οργανώσει η τοπική Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ ενώ είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου, όπου αναδείχθηκε η μεγάλη συχνότητα των θανάτων και των τραυματισμών στους τόπους δουλειάς στο νομό, στο όνομα του κέρδους, αλλά και οι τεράστιες ευθύνες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για το θάνατο του 38χρονου εργάτη που κάηκε ζωντανός την Κυριακή το πρωί.

Δε «μετράνε» οι ανθρώπινες ζωές

Στο νομό σε διάστημα ενός μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους δύο εργάτες και έχουν τραυματιστεί 15 την ώρα που δούλευαν, κατήγγειλε η Γραμματεία Φθιώτιδας, ενώ όπως σημείωσε, από την εμπειρία των συνδικαλιστών αλλά και τα στοιχεία που διαθέτουν προκύπτει, πως συνήθως ο αριθμός των εργατικών «ατυχημάτων» είναι υπερδιπλάσιος, καθώς πολλά δε δηλώνονται. Πολλές φορές οι εργοδότες επιχειρούν να κρύψουν τα εργατικά «ατυχήματα», ώστε να συνεχίζουν ανενόχλητοι να μην εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος και μπροστά σε αυτό οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμιά αξία. Ταυτόχρονα οι εργοδότες έχουν πλήρη πολιτική κάλυψη από τους νόμους που ψηφίζουν και εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκουν και στήριγμα στις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Και οι δύο θάνατοι ο ένας σε εργοτάξιο κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής της ΑΚΤΩΡ και ο δεύτερος στη ΛΑΡΚΟ, ήταν αποτέλεσμα υπερενταντικοποίησης και έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβων στη ΛΑΡΚΟ είναι ανειδίκευτοι, άπειροι καθώς ανακυκλώνονται συνέχεια, αμείβονται με χαμηλά μεροκάματα. Χαρακτήρισαν προκλητικές τις δηλώσεις της διοίκησης, ότι ο θάνατος του εργάτη κινείται μέσα στα στατιστικά όρια, και τις υποδείξεις της να είναι οι εργαζόμενοι πιο προσεχτικοί, γιατί με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να φορτώσει στην πλάτη των εργατών τις δικές της ευθύνες. Αντί να αποδοθούν ευθύνες, σημείωσε η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, η διοίκηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τα εργατικά «ατυχήματα», να «περάσει» στους εργαζόμενους τη λογική, ότι είναι «φυσικό» κάποιοι που δουλεύουν σε τέτοιους χώρους να μη γυρίζουν στο σπίτι τους...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πιο αποτελεσματική απάντηση στην αντεργατική επίθεση - κατέληξε η Γραμματεία - είναι ο «ταξικός αγώνας για να καταργηθεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης, για να γίνει η ΛΑΡΚΟ και οι άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας περιουσία του λαού», υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου.

Η πικετοφορία

Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στων εργατών τις πλάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες», μετά τη συνέντευξη Τύπου οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πικετοφορία προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η οργή και η αγανάκτηση για τα θύματα της εργατικής τάξης ξεχείλιζε. Στο πανό του ΠΑΜΕ καταγράφεται η εργατική απαίτηση: «Οχι άλλοι νεκροί εργάτες. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας παντού και τώρα».

Στην Περιφέρεια αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με το διευθυντή και του κατέθεσε υπόμνημα με τα στοιχεία που είχαν αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου για τα «ατυχήματα» στους τόπους δουλειάς, για τις πολιτικές και εργοδοτικές ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ