Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΔΕΗ
Φτηνοί εργάτες στους μεγαλομετόχους

Παρουσιάστηκε χτες η συμφωνία με την οποία το επίδομα ανεργίας 2.000 ανέργων θα καταβάλλεται στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ προκειμένου αυτή να τους απασχολήσει προσωρινά

Η σταθερή και μόνιμη εργασία και όχι η «απασχολησιμότητα» είναι η δίκαιη απαίτηση όλων
Η σταθερή και μόνιμη εργασία και όχι η «απασχολησιμότητα» είναι η δίκαιη απαίτηση όλων
Φτηνούς εργάτες για την ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ και τους μεγαλομετόχους της εξασφαλίζει η συμφωνία του υπουργείου Απασχόλησης με την εταιρεία, για την προσωρινή (διετία) πρόσληψη από την 1η Σεπτέμβρη 2.000 ανέργων του ΟΑΕΔ που ανακοινώθηκε χτες με τυμπανοκρουσίες. Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από ανάλογη, που υπογράφτηκε με την ΚΕΔΚΕ και αφορούσε 20.000 άτομα, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά 60.000 ανέργους οι οποίοι με τη λήξη των σχετικών συμβάσεων θα ξαναεπιστρέψουν στις ουρές των ανέργων.

Συνολικά από το εν λόγω πακέτο 309 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων, στα παγκάρια των επιχειρήσεων ως εφαρμογή του σχετικού νόμου που μετέτρεψε το επίδομα ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης». Σημειώνεται ότι το σχετικό νόμο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ πριν εγκαταλείψει την κυβερνητική εξουσία το 2004, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής του και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με τον τρόπο αυτό το ίδιο το δημόσιο αλλά και η Τ.Α. μετατρέπονται σε πρωτεργάτες της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, σε πρωταγωνιστές της υπονόμευσης της σταθερής εργασίας, πέραν του τεράστιου κέρδους για τις επιχειρήσεις, ιδιωτικές, ημιδημόσιες και δημόσιες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού πρώτα τους υποκλέπτουν το επίδομα ανεργίας το οποίο καταλήγει στον εργοδότη τους, γίνονται όμηροι στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και στα πολιτικά κόμματα που στέκονται πίσω από τις επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τους δήμους. Γι' αυτό άλωστε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρώτη έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.

«Σημαντική εξέλιξη» χαρακτήρισε τη συμφωνία του υπουργείου με τη ΔΕΗ η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά ενώ για το είδος των προσλήψεων παρέπεμψε στην ίδια τη ΔΕΗ. Ακρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος, αφού θα μπορεί να έχει στη δούλεψή του δύο χιλιάδες ψυχές καταβάλλοντας μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και ένα μέρος από τον κατώτερο μισθό που δίνει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η ΔΕΗ θα προσλάβει υπαλλήλους γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνικό προσωπικό, προσωπικό για βοηθητικές εργασίες και προσωπικό τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Απασχολήσιμοι και όμηροι

Προδιαγράφοντας το μέλλον αυτών των εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης ο ίδιος ο Π. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε:ι «Η ΔΕΗ προσφέρει ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με διετή απασχόληση»..! Οσο για το μέλλον τους, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν εξίσου αφοπλιστικός: «Κάποια στιγμή αργότερα να μπορέσουν να βρουν δουλειά...». Αναγνωρίζει δηλαδή ότι το όλο πρόγραμμα δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά και πως οι 2.000 θα είναι ανακυκλώσιμοι, οπως και εκατοντάδες χιλιάδες «απασχολήσιμοι» που έχουν περάσει από τέτοιου είδους προγράμματα την τελευταία δεκαετία, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης.

Αλλωστε, η ΔΕΗ ήδη εξασφαλίζει τα κέρδη της όχι μόνο σε βάρος των καταναλωτών της με τα τσουχτερά τιμολόγια, αλλά και με τη σκληρή εκμετάλλευση χιλιάδων εργατών, αφού τους 22.000 περίπου υπαλλήλους της, πλαισιώνουν πάνω απο 15.000 εργάτες σε εργολάβους, έκτακτοι, ενοικιαζόμενοι κλπ. Με τη χτεσινή συμφωνία σε αυτό τον «στρατό» προστίθενται ακόμα 2.000 απασχολήσιμοι εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη κερδοφορία της επιχείρησης και των μεγαλομετόχων της. Γι' αυτό η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ΔΕΗ απαιτεί το «Σταμάτημα των εργολαβιών. Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων, των ενοικιαζόμενων και της μερικής απασχόλησης. Να προσληφθούν όλοι όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα κι εργάζονται σε εργολάβους με οχτάμηνα κλπ. Αμεσες προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες».

Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ

Στην κούφια προεκλογική του αντιπαράθεση με τη ΝΔ ενέταξε το ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη συμφωνία. Με δήλωσή της η εκπρόσωπός του για θέματα απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο «για παζάρι προεκλογικών παροχών», την ίδια στιγμή δε λέει κουβέντα για τους τζάμπα εργάτες που δίνονται πεσκέσι στις επιχειρήσεις. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα «απασχόλησης» ήταν και δικό του κατόρθωμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προπαγανδίζει τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας(2014-10-10 00:00:00.0)
Θυσιάζονται στην κούρσα των περικοπών(2009-08-09 00:00:00.0)
Ενοχη η διοίκηση, «αθώα» η πολιτική(2008-09-12 00:00:00.0)
Λεμονόκουπες για στύψιμο απ' τον Ατλαντικό ως τη Ρωσία(2003-02-02 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την εργολαβία(1996-10-02 00:00:00.0)
ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ;(1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ