Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντεπίθεση στα δικομματικά καρκινώματα

Περιοδεία της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο νοσοκομείο «Μεταξά»

Από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Μεταξά» έξω από το υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Μεταξά» έξω από το υπουργείο Υγείας
Το πώς η μεθοδευμένη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων με την ανεπαρκή χρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μεταφέρει το κόστος της περίθαλψης στις πλάτες των εργαζομένων και διογκώνει την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας, αποκαλύφτηκε και στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως προέκυψε από τις συζητήσεις που είχε με το διοικητή του νοσοκομείου, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το νοσοκομείο κυριολεκτικά στενάζει από τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού. Ενδεικτικά, από τις 441 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του 1980, είναι καλυμμένες οι 299. Πιθανόν να μην είναι άσχετη με αυτές τις ελλείψεις η σύμπτυξη κλινικών που καταγγέλθηκε από εργαζόμενους (Ουρολογική, Γυναικολογική, ΩΡΛ και Γαστρολογική) προκειμένου να καλυφθούν και οι άδειες του Αυγούστου. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού μόνο έξι κρεβάτια λειτουργούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και για να καλυφθούν οι ανάγκες προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με 8μηνες, 12μηνες συμβάσεις, προγράμματα stage και άλλες μορφές μερικής απασχόλησης, ενώ ήδη η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη του νοσοκομείου έχουν δοθεί σε ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του νοσοκομείου έχει αποφασίσει την απόκτηση μαγνητικού και αξονικού τομογράφου και γραμμικού επιταχυντή μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Χαρακτηριστική περίπτωση που αποδεικνύει και το πώς ο κάθε ασφαλισμένος εξαναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πηγαίνει σε ιδιωτικές κλινικές είναι η περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον θυρεοειδή και χρειαστεί χορήγηση ιωδίου. Αυτή πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα μήνα, αλλά στο «Μεταξά», εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υποδομής, απαιτούνται σήμερα 4-5 μήνες αναμονής. Ετσι ο ασθενής, για να σώσει την υγεία του, πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και πληρώνει 3.000 ευρώ από την τσέπη του...

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου μιλώντας με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις της ΕΕ για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας προκειμένου να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, να πληρώνουν οι εργαζόμενοι είτε από την τσέπη τους είτε μέσω των ασφαλιστικών τους Ταμείων και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, τονίζοντας πως η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. Αφού αναφέρθηκε στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, που στα νοσοκομεία πλέον οργιάζει, στους πενιχρούς μισθούς που είναι πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες, και τις ακόμα χειρότερες συντάξεις, τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ και ενωμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση και να βάλουν πλάτη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org