Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξονες χωρίς το ρόλο του γιατρού Εργασίας

Το Εθνικό σχέδιο ενώ προβλέπει τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, αγνοεί παντελώς το ρόλο του γιατρού Εργασίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερων σχεδίων για την αντιμετώπιση επιδημιών γρίπης και των σχεδίων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περιλαμβάνει - όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός Υγείας:

1. Υπεύθυνη, ανοιχτή και διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

2. Διυπουργικό συντονισμό.

3. Προμήθεια όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

4. Ανταπόκριση του ΕΣΥ και των υγειονομικών μονάδων της χώρας.

5. Συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση και διεύρυνση της υποδομής των εργαστηρίων αναφοράς.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από μια πρώτη σύγκριση είναι τα εξής:

-- Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός. -- Η διυπουργική συνεργασία. -- Η δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης. -- Οι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στις επιχειρήσεις. -- Ορισμένες οικονομικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της νέας γρίπης.

Οι σχεδιασμοί έγιναν με την πιθανότητα να νοσήσει το 25% του γενικού πληθυσμού - που μπορεί να φτάσει και μέχρι το 50%. Ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου στελέχους, θα απαιτηθούν δύο δόσεις ανά άτομο για να υπάρξει επαρκής ανοσολογική απάντηση, η οποία θα επιτευχθεί σε 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70-90%, επομένως ένα ποσοστό εμβολιασθέντων δε θα ανταποκριθεί ανοσολογικά.

Το κεφάλαιο 6 του Σχεδίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση της γρίπης από τις επιχειρήσεις. Κι ενώ επισημαίνεται τι πρέπει να προταχθεί στην παραγωγική διαδικασία καθώς και στον ορισμό του υπεύθυνου για τη διαχείριση των κρίσεων, απουσιάζει παντελώς ο ρόλος του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας που θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τη διανομή των εμβολίων και τους ίδιους τους εμβολιασμούς προβλέπεται η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο νομαρχιών. Τους εμβολιασμούς όμως θα τους κάνουν οι οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας - που επισυνάπτεται στο Εθνικό Σχέδιο - η επιπρόσθετη δαπάνη για το σύστημα Υγείας στο ενδεχόμενο σενάριο μιας πανδημίας γρίπης στο 40% του πληθυσμού εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο καθολικός εμβολιασμός του συνόλου του Ελληνικού πληθυσμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 150 εκατ. ευρώ, θα είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει την νοσηρότητα στο 60% με 80% του πληθυσμού, και κατά συνέπεια να αποτρέψει μεγάλο μέρος των παραπάνω δαπανών και της απώλειας παραγωγικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ