Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περικοπές των ... περικοπών!...

Οριστικοποιήθηκε - στο περίπου βέβαια - ο κατάλογος με τις προσλήψεις 2.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Και λέμε στο περίπου διότι και αυτός ο κατάλογος θα κουτσουρευτεί κατά 30-40% - δηλαδή κατά 600 άτομα - καθώς ισάριθμες θέσεις - που περιλαμβάνονται στην τελική πρόταση της Κοινής Επιτροπής υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ - δεν είναι οργανικές και γι' αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό σημαίνει κάμποσα ακόμα τέρμινα νομοθετικά και τα συναφή.

Στην Κοινή Επιτροπή συμμετείχαν οι παρατάξεις της ΔΗΚΝΙ, της ΠΑΣΚ Γιατρών, της ΑΡΣΙ και της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ). Δε συμμετείχε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, αρνούμενη να δώσει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και να γίνει συνδιαχειριστής της μιζέριας των 2.000 προσλήψεων, όταν είναι διαπιστωμένο εδώ και 15 χρόνια πως χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Και να που ένα ακόμα στοιχείο μείωσης των θέσεων δείχνει πόσο δίκιο είχε να μη γίνει συνδιαχειριστής στη μιζέρια.

... εν μέσω αντιφάσεων

Ο τελικός πίνακας της Κοινής Επιτροπής προβλέπει 1.510 θέσεις ειδικών γιατρών στα Νοσοκομεία, 152 στα Κέντρα Υγείας, 35 στο ΕΚΑΒ και 303 ειδικευόμενων. Ιδού τώρα και οι αντιφάσεις της συνδιαχείρισης: Τα Κέντρα Υγείας ζητούσαν τουλάχιστον 300 θέσεις και τελικά η Επιτροπή - με τη συμφωνία και της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ - τις κατέβασε στις μισές.

Στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας ζητήθηκε απ' την ΟΕΝΓΕ η συνδρομή της στην αντιμετώπιση της «νέας γρίπης». Και η ΟΕΝΓΕ, μεταξύ των άλλων, ζήτησε την ενίσχυση του Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία μόνο εκείνα τα περιστατικά που έχουν ανάγκη φροντίδας αυτού του επιπέδου. Ζήτησε την ενίσχυση αυτού που η ίδια υπονόμευσε με την πρακτική της. Κι έτσι εκτός από συνδιαχειριστής της μιζέριας έγινε και «συνδρομητής» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που προωθεί τις γενικότερες περικοπές στο χώρο της Υγείας.

Θέλουν κι άλλα πογκρόμ

Προχτές, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΤΕΡ παρουσίασε την άγρια αστυνομική επιχείριση σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, ως «επίθεση μεταναστών σε κατάστημα στη Βερανζέρου που ανάγκασε τα ΜΑΤ να επέμβουν». Χτες, μία μέρα μετά το πογκρόμ κατά προσφύγων, παρουσίαζε θέμα για το «πόσο έχει ανασάνει το κέντρο της Αθήνας και ο Αγιος Παντελεήμονας» με την επισήμανση ότι «οι "σκούπες" δεν αρκούν», παροτρύνοντας στην ουσία να γίνουν κι άλλες επιχειρήσεις και να κλιμακωθούν οι διώξεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Στο δελτίο του σταθμού δεν υπήρχε ούτε αναφορά για το τι θα γίνουν οι γυναίκες και τα παιδιά όσων συνελήφθησαν και οδεύουν προς απέλαση, για το πώς θα ζήσουν οι χωρισμένες εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Κάπως παρόμοια αντιμετωπίστηκε το ζήτημα και από άλλα αστικά ΜΜΕ.

Υποτίθεται πως τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν χώρο για τέτοιες ειδήσεις ή θέματα, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ προβάλλουν άλλου τύπου «ευαίσθητα θέματα» και «οικογενειακά δράματα» όπως το πώς η τάδε κυρία μπορεί να έχει ερωτική σχέση και με τον πατέρα και με το γιο και όποιον άλλο συγγενή βρει μπροστά της, ή το πόση συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον, ή ακόμα ακόμα το εάν θα κάνει εξέταση DNA o τάδε τραγουδιστής για να διαπιστώσει αν το παιδί είναι δικό του...Την ένταση της αστυνομοκρατίας και της τρομοκρατίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων την αβαντάρουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέχρις αηδίας.

Είναι και αυτό μέσα στο συνολικότερο σχέδιο της άρχουσας τάξης να διαμορφώσει συνειδήσεις στο λαό, ότι για όλα τα προβλήματα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων φταίνε οι μετανάστες. Οπως για παράδειγμα, άλλο χτεσινό ρεπορτάζ του συγκεκριμένου σταθμού που εξηγούσε πώς οι μετανάστες φταίνε για την υποβάθμιση της χώρας, με σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Δηλαδή, στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των πολυεθνικών του τουρισμού. Αλλωστε, γι' αυτούς δεν «καθαρίζουν» τώρα το κέντρο της Αθήνας από τους μετανάστες; Γι' αυτούς δεν ετοιμάζουν το φιλέτο του ιστορικού κέντρου, λίγα χρόνια αφότου φρόντισαν να διώξουν, με άλλο τρόπο, μικροεπαγγελματίες από γειτονιές της Αθήνας όπως του Ψυρρή; 'Η μήπως ο χώρος που «καθάρισαν» στην Αγυιά της Πάτρας δεν προορίζεται και πάλι για οικιστική και εμπορική καπιταλιστική ανάπτυξη;

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Αλλος βασικός στόχος είναι να προβληθούν οι μετανάστες ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός για τους Ελληνες εργάτες και μικρομεσαίους επαγγελματίες. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όμως είναι εκεί που πρέπει. Χτες, το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκε άμεσα όταν οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν ξένους ΕΡΓΑΤΕΣ. Ελληνες εργάτες βρέθηκαν δίπλα στους ξένους εργάτες. Και πάλεψαν μαζί ενάντια στα ΜΑΤ. Οπως βρέθηκαν και πάλι μαζί λίγες ώρες αργότερα, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Ολοι μαζί. ΕΡΓΑΤΕΣ. Αυτή τη δύναμη φοβούνται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά ΜΜΕ, οι δημοσιολόγοι - αναλυτές του αστικού Τύπου. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνες εργάτες και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια στον κοινό εχθρό. Την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Καταγγέλλει τη ΝΔ για αργοπορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδια πολιτική, διαφορετικοί διαχειριστές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για το ποιο κόμμα από τα δύο είναι περισσότερο ικανό να υλοποιήσει την ίδια πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενα ακόμη παράδειγμα είναι κι αυτό του τουρισμού. Σε συνέντευξή της στα «Νέα», για τα προκλητικά μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών του κλάδου και ιδίως των μεγαλοξενοδόχων, που άνοιξαν ακόμη περισσότερο την «όρεξή» τους, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη για τα τουριστικά θέματα, Α. Γκερέκου, ανέφερε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν σταγόνα στον ωκεανό της κρίσης». Αρα, το ΠΑΣΟΚ θα έδινε περισσότερα...

Για τη δημόσια τουριστική περιουσία που την διαχειρίζεται η ΕΤΑ ΑΕ, η οποία θα συγχωνευθεί με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου: «Φοβάμαι ότι θα έχουμε και νέα Βατοπέδια. Είναι θέμα χρόνου η ΚΕΔ να αρχίσει την εκποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ»!!!

Κι εκεί που ξαφνιάζεσαι και αναρωτιέσαι τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ και αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνει το στέλεχός του για την ΕΤΑ: «Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αντιπαραγωγικότητας και αναποτελεσματικότητας, μέσα σε 5 χρόνια να έχεις καταφέρει να επιδείξεις ως έργο μόνο την αξιοποίηση 2-3 "Ξενία"». Καταγγέλλει δηλαδή την κυβέρνηση της ΝΔ για καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Που σημαίνει ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα του ξεπουλήματος είναι θέμα «τάξης».

Ολα κι όλα, τα τουριστικά ακίνητα να τα ξεπουλά η αρμόδια αρχή, όχι όποιος κι όποιος....

Για την πείνα ... πέρα βρέχει

Τον κώδωνα του κινδύνου σημαίνουν στην Ινδία ιατρικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι είναι το επίκεντρο της μάστιγας της πείνας σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας σε αριθμούς ακόμα και την υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με έκθεση ινδικής οργάνωσης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, τουλάχιστον 57 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία υποσιτίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η ινδική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, προτιμά να κλείνει τα μάτια στα προβλήματα του λαού της χώρας, επενδύοντας πακτωλό χρημάτων στο πυρηνικό της πρόγραμμα, συνάπτοντας παράλληλα συμφωνία με τις ΗΠΑ, για «πυρηνική ενέργεια μη στρατιωτικού περιεχομένου», η οποία αποδεδειγμένα θα της στοιχίσει εξωφρενικά ποσά, να κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ και να δαπανά τεράστια κονδύλια σε αμυντικούς εξοπλισμούς, συμμετέχοντας στη συμμαχία των ιμπεριαλιστών ενάντια στην «τρομοκρατία».

Φυσικά και δεν υπήρξε καμία απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης του Μανμόχαν Σινγκχ, σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, καθώς μπροστά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα τα οποία καλείται να υπηρετήσει, το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις Ινδούς υποσιτίζεται δεν έχει και τόση σημασία...

Οι ... ενέσεις και το σύστημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΑ ΣΑΣ ...ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΜΕ! Κυβέρνηση με σήμα τη ...σύριγγα! Ιδού το στίγμα της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής.

Το είπε καθαρά οι κυβέρνηση, θα κάνει σε όλους τους Ελληνες ένεση.

Η υγεία του πληθυσμού, πάντως, δεν εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα κάνεις παραγγελίες για εμβόλια σε φαρμακευτικές εταιρείες που θα θησαυρίσουν. Εξαρτάται από το αν έχεις ένα επαρκές κρατικό και καθολικό σύστημα υγείας.

Και η χώρα μας δε διαθέτει κάτι τέτοιο, είναι το μόνο βέβαιο...

ΝΑ 'ΝΑΙ καλά αυτοί οι αναλυτές του ΟΟΣΑ που τακτικά με τις εκθέσεις τους μας λένε τι πρέπει να κάνουμε στην οικονομία: Περισσότερους φόρους και περικοπές στα ασφαλιστικά και τα εργατικά δικαιώματα...

Λες και στην Ελλάδα ο κανόνας είναι η περικοπή φόρων και η ενίσχυση των μισθών και της Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία, φυσικά, δηλώνει ότι σέβεται, υπολογίζει και μελετά τις περισπούδαστες αυτές αναλύσεις και, φυσικά, θα τις πάρει υπόψιν στη χάραξη της πολιτικής της.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, δε βρίσκει κανένα πρόβλημα στις κατευθύνσεις τους, δηλώνει, όμως, κατηγορηματικά πως με τη ΝΔ «δουλειά δε γίνεται», γιατί είναι ανοργάνωτη και ανίκανη.

Δηλαδή ...ποιον να πρωτομουντζώσεις δεν ξέρεις! Εμ δικό τους πρόβλημα είναι η περίφημη κρίση, εμ πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι παραπάνω από ό,τι το πληρώνουν μέχρι σήμερα.

Φυσικά, δεν ...πέσαμε κι απ' τα σύννεφα με όλα αυτά. Ούτε με τον ΟΟΣΑ (που όλο τα ίδια λέει), ούτε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που όλο τα ίδια κάνουν).

Το θέμα είναι, όμως, να ...πέσουν αυτοί και μάλιστα όχι στα μαλακά. Να καταδικαστούν οι πολιτικές τους, στους δρόμους, στις απεργίες, στις κάλπες (όποτε στηθούν) και, γενικώς, όπου μπορούμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ακρίβεια που σαρώνει...

Και φέτος το καλοκαίρι η ακρίβεια είναι «φωτιά και λαύρα», για τους εργαζόμενους, για τη λαϊκή οικογένεια. Και βέβαια για τις ανατιμήσεις αυτές δεν φταίει η ...ζέστη. Φταίει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αφού από τα πρώτα που παίρνουν ...φωτιά είναι τα τιμολόγια των λεγόμενων (κατ' ευφημισμόν πλέον) δημόσιων επιχειρήσεων. Τελευταίο παράδειγμα οι αυξήσεις κατά 33% στις τιμές των εισιτηρίων για τα απλά τρένα, 13% για τα intercity και 7% για τα express, που αποτελούν μάλιστα πρώτη μόνο δόση, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του ΟΣΕ. Και δεν είναι μόνο αυτές. Στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είχαμε αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρσι, στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης 7%, στις αστικές συγκοινωνίες 28,7%. Στα χαράτσια των διοδίων, μετά την παράδοση και των οδικών αξόνων σε ιδιωτικούς ομίλους, είχαμε αυξήσεις από 35% έως και 180%, ενώ ετοιμάζεται νέα δόση αυξήσεων κατά 20% με 25%.

Φτάσαμε στο σημείο οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να χαρούν ούτε το δικαίωμά τους στην αναψυχή και την ξεκούραση. Ενα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής κοστίζει όσο ένα μεροκάματο, αφού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις παρέδωσαν στο κεφάλαιο. Παρά τις αδρές κρατικές επιδοτήσεις που έδωσαν και δίνουν αφειδώς προς τους ακτοπλόους οι ίδιες κυβερνήσεις, τα εισιτήρια έχουν γίνει απλησίαστα για το λαό. Μια τετραμελής οικογένεια με το ΙΧ της, για ένα ταξίδι με επιστροφή ακόμη και σε οικονομική θέση και για ένα κοντινό νησί, θα χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 300 ευρώ, ενώ αν ο προορισμός είναι πιο μακρινός θα πληρώσει από 600 έως 800 ευρώ, δηλαδή ακόμη και ολόκληρο το επίδομα άδειας!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δούρειος Ιππος

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, ως συνήθως για να μην υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, επέλεξε η κυβέρνηση να περάσει νέες αλλαγές σε όφελος του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας. Ολα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του. Προχτές κυβέρνηση, πρυτάνεις των ΑΕΙ και αντιπρόεδροι των ΤΕΙ έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα για τα έτη 2009 - 2012. Δύο μέρες πριν δόθηκε, μέσω ΦΕΚ, το πράσινο φως για την αναγνώριση και λειτουργία 33 κολεγίων στην Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση του ΠΔ με το οποίο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία 36/05 στην ελληνική νομοθεσία, βάζοντας ταφόπλακα σε εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για αποφάσεις που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως απορρέουν από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η αναγνώριση κολεγίων, που μάλιστα θίγουν θεσμικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, ισοδυναμεί με την ισοπέδωση πτυχίων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τρίχρονα πιστοποιητικά ιδιωτικών ψευτοκολεγίων. Η συγκεκριμένη αναγνώριση σηματοδοτεί την περαιτέρω και συνολική υποβάθμιση των σπουδών, εξυπηρετώντας το στόχο του κεφαλαίου να μειώσει τα χρήματα που δαπανούν τα καπιταλιστικά κράτη για να σπουδάσουν για 4, 5 και περισσότερα χρόνια οι αυριανοί εργαζόμενοι, τη στιγμή που χρειάζεται μια μεγάλη στρατιά φτηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού, το οποίο θα καταρτίζεται ληξιπρόθεσμα από τις επιχειρήσεις, θα εργάζεται με ολιγόμηνες συμβάσεις, θα καταρτίζεται, θα απολύεται και θα επανακαταρτίζεται. Την ίδια ανάγκη έρχεται να εξυπηρετήσει και η υπογραφή των «ακαδημαϊκών - αναπτυξιακών τετραετών προγραμμάτων», τα οποία αποτελούν την καρδιά του νόμου - πλαισίου και θα οδηγήσουν σταδιακά στη λειτουργία των ιδρυμάτων με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίνοντας χώρο σε επιχειρηματίες και οργανισμούς να βάλουν γερά το πόδι τους μέσα στα ιδρύματα.

Η σύμφυση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, η αποδοτική λειτουργία τους με βάση τις άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου, η συμβολή τους στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας αποτελούν πολιτική επιλογή. Και είναι πρωταρχικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνολικά των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» που συναινούν και προωθούν την πολιτική της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την απόλυτη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολες οι προωθούμενες αλλαγές απέχουν έτη φωτός από την Παιδεία που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και θα πριμοδοτεί την εξέλιξη της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τους πανεπιστημιακούς εκείνους που δε δέχονται να βάλουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να απαντήσουν με απειθαρχία και ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ και να διεκδικήσουν ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση. Να απαιτήσουν την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Ενας αγώνας ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία.

Η «δικαίωση» του ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεχείλιζε από ικανοποίηση και «δικαίωση» η δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας. Επιτέλους, χάρη στην πίεση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο» αναφέρει περιχαρής ο Γ. Φλωρίδης, αποφεύγοντας να ασκήσει οποιαδήποτε άλλη κριτική. Αντίθετα συνιστά υπομονή καθώς «από εδώ και πέρα, όλα θα κριθούν από τη σωστή κινητοποίηση και ένταξη όλων των αρμοδίων φορέων και παραγόντων, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Λέξη για τις σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, λέξη για τις διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, στα δημόσια νοσοκομεία κοκ. Δεν πρόκειται βέβαια για παράλειψη, αφού το εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δεν είναι παρά μια «επικαιροποίηση» σχεδίων του ΠΑΣΟΚ με τα οποία παραδίδονταν οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, ενώ τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Αυτό που μένει λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ είναι να αυτοαναγορευτεί σε «θεματοφύλακα» του εθνικού σχεδίου, υποκρινόμενο ότι τάχα πασχίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στην πραγματικότητα βέβαια ταυτίζεται με την κυρίαρχη πολιτική, που μόνο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού δεν παίρνει υπόψη της.

... και ο καυγάς για το πάπλωμα

Οπως αποδεικνύεται, όμως, η κυβέρνηση δεν πάει ...διακοπές! Εργάζεται πυρετωδώς για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική και να κάνει το βίο αβίωτο στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή που οι ανατιμήσεις τραβάνε την ανηφόρα, η κυβέρνηση πήρε απόφαση, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, για «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, στρώνοντας το χαλί στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου να κάνουν το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα. Με μέτρα που εξαγγέλλει για τους ημιυπαίθριους, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την «ενεργειακή απόδοση κτιρίων», προσθέτει νέα φοροχαράτσια και βάρη στη λαϊκή οικογένεια. Με νόμο αυξάνει τη φορολογία στη βενζίνη και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ενώ συνεχίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με πρώτες και καλύτερες την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη δραστική περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που φέρνουν το λαό στο «αμήν», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στήνουν ολόκληρο καυγά για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, φανερώνοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο λουφές της εξουσίας. Πρόκειται για έναν καυγά, που ενισχύεται, βέβαια, από το σύστημα, επειδή θέλει να αποπροσανατολίσει το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, ενώ ξέρει ότι όποιο από τα δύο κόμματα εναλλαχτεί στην εξουσία πάλι την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμόσει. Κάνουν, όμως, λάθος. Ο λαός χόρτασε από ψευτοδιλήμματα του τύπου «ποιος θα του βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη». Μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική για να μην πληρώσει αυτός την κρίση. Για να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές και για το σήμερα και για το αύριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ