Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Ιδιαίτερη κινητικότητα στην Ευρασία

Σειρά επισκέψεων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης

Στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Ουκρανία, Γεωργία) και στην Ασία, βρέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δουλεύει ασταμάτητα για την προώθηση των συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

Στήριξη στους πιστούς συμμάχους του ιμπεριαλισμού έσπευσε να δώσει ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία και τη Γεωργία, θέλοντας να διατηρήσει τις ιδιαίτερα ...καλές σχέσεις της χώρας του με αυτές τις δύο πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες για την προώθηση και την παραπέρα εξασφάλιση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπάιντεν έσπευσε να δηλώσει την «πλήρη» στήριξη της Ουάσιγκτον στις ενταξιακές διαδικασίες των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας παράλληλα πως η «επανεκκίνηση» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν σηματοδοτεί κινδύνους στο Κίεβο και την Τιφλίδα καθώς «δεν αναγνωρίζουμε καμία σφαίρα επιρροής». Σημαντικό ζήτημα συνομιλιών αποτέλεσε και η λεγόμενη ενεργειακή ασφάλεια καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Γεωργία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδρομή του φυσικού αερίου της Κασπίας προς τη Δύση. Οσον αφορά την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ο Μπάιντεν καθησύχασε τη Γεωργία πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την ανεξαρτησία τους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα επίσης να μην τις αναγνωρίσει.

Πάντως, μια πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν θέλει να «μονοπωλήσει» τις επαφές με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο πρόσθεσε πως παρακολουθεί «με προσοχή το τι θα συμβεί, πολύ περισσότερο αφού πρόκειται για γειτονικές χώρες».

Παράλληλη περιοδεία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, που συνδυάστηκε με συμφωνίες δισεκατομμυρίων και ποικίλες παρεμβάσεις για το σύνολο σχεδόν της ασιατικής ηπείρου, είχε η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στην Ινδία, αλλά και την Ταϊλάνδη όπου παρακολούθησε τις εργασίες της συνάντησης για την περιφερειακή ασφάλεια της ASEAN. Η Κλίντον ξεκίνησε από την Ινδία, υπογράφοντας συμβόλαια πώλησης όπλων και τεχνολογίας ταυτόχρονα άσκησε ισχυρές πιέσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων Ινδίας - Πακιστάν και συνεργασία με στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι και οι δύο αποτελούν «συμμάχους των ΗΠΑ».

Σε κύριο στόχο των δηλώσεών της αναδείχθηκε η επίθεση στη ΛΔ Κορέας, από την οποία απαίτησε για ακόμα μία φορά πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Εστρεψε τα πυρά της και κατά του Ιράν, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις των ΗΠΑ σχετικά με τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και σημειώνοντας ότι ο χρόνος της Τεχεράνης τελειώνει. Απείλησε δε οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό των συμμάχων τους, στον Περσικό Κόλπο, εάν το Ιράν δεν συμβιβαστεί αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας «αμυντικής ομπρέλας» στην περιοχή, που θα αποδυναμώσει το Ιράν, το οποίο θα πάψει να είναι δυνατό, κυρίαρχο και ασφαλές...

Ταυτόχρονα από το Πακιστάν ο ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ, απαίτησε από την πακιστανική κυβέρνηση να εντείνει τις λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες άμαχους και έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια ξεσπιτωμένους και πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ