Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Διέξοδος η λαϊκή αντίσταση

Η επικίνδυνη έξαρση εναέριων παραβιάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανυπαρξία ελέγχου της μαζικής εισόδου μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Σ' αυτό κυρίως αποδίδεται κι η τουρκική ανακοίνωση για έρευνες πετρελαίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα με επιπρόσθετη αφορμή τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με αμερικανική εταιρεία για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. Χωρίς να παραγνωρίζεται το κρίσιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισδοχής μεταναστευτικών πληθυσμών στην Ελλάδα, ερωτάται: Ποια είναι η έννοια της επίσημης αναγνώρισης από ελληνική κυβέρνηση στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν για τα «τουρκικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα στο Αιγαίο;». Επίσης, ερωτάται: Εάν δεν υπήρχε το πράγματι κρίσιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και των υποτιθέμενων ευρωενωσίτικων πιέσεων προς την Τουρκία, αυτή θα σταματούσε τις αυξομειούμενες εναέριες παραβιάσεις;

Η εμπειρία δείχνει ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται για χρόνια ανεξαρτήτως των κάθε φορά αιτιάσεων. Το ζήτημα, επομένως, της αναγκαίας ταυτοποίησης των μεταναστευτικών πληθυσμών είναι ένα περιστασιακό αδιάφορο ζήτημα στην πολυετή επεκτατική αναζήτηση του πολιτικο-στρατιωτικού συμπλέγματος εξουσίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα με ή άνευ μαντήλας. Η αυθαίρετη ταυτόσημη σύμπλεξη των δυο διαφορετικών ζητημάτων οδηγεί στην παραγνώριση επεκτατικών βλέψεων ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα με εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων. Επιπλέον ενισχύει περισσότερο τη νησίδα των πολιτικών μιρακίων της πάλαι ποτέ μαδημένης εθνικόφρονου ξενοδουλείας.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των επεκτακτικών βλέψεων κι ενεργειών της Τουρκίας προς την Ελλάδα με την έμμεση κι άμεση στήριξη και υποστήριξη αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων προϋποθέτει 1) τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής λαϊκής συνοχής σ' ένα παλλαϊκό μέτωπο. 2) Την αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων στη βάση της παλλαϊκής άμυνας. Η πρώτη θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εργατολαϊκών μεταρρυθμίσεων εναντίον των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου, που είναι απαραίτητο για την υλική, ηθική, ψυχική και πνευματική ανάταση των Ελλήνων. Η δεύτερη θα απαγγιστρώσει την Ελλάδα από τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικά μισθοφορικά εκστρατευτικά σώματα εις βάρος χωρών και λαών. Επίσης, θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της οργάνωσης και του προσανατολισμού των ενόπλων δυνάμεων κόντρα σε κάθε λογής συμβατικές και περιστασιακές εξαρτήσεις (ΝΑΤΟ, ξένες αποστολές κλπ.). Θα έχουν άμεσο δεσμό με εθελοντικές λαϊκές συμμετοχές διαφόρων μορφών.

Γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι προϋποθέσεις παραπέμπουν, αποτελώντας στοιχεία ενός ευρύτερου προγράμματος του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Μιας ευρείας σύμπραξης ριζοσπαστικών κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων του χεριού και του πνεύματος ως μοναδικής υπαρκτής διεξόδου στις παρούσες εθνικές και διεθνείς συνθήκες. Η στήλη επαναλαμβάνει: Λακεδαιμόνιοι προβληματιστείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ