Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κλιμάκωση του λαϊκού αγώνα και της καταστολής

Ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια μπήκε στη χώρα του αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει και πάλι στη Νικαράγουα

Χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν την Παρασκευή στα σύνορα με τη Νικαράγουα
Χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν την Παρασκευή στα σύνορα με τη Νικαράγουα
Συνοδευόμενος από χιλιάδες λαού, ο Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που εκδιώχθηκε στις 28 Ιούνη από τους πραξικοπηματίες υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι, πέρασε την Παρασκευή (το βράδυ ώρα Ελλάδας, απόγευμα ώρα Ονδούρας) τα σύνορα Νικαράγουας - Ονδούρας στην παραμεθόρια περιοχή «Λας Μάνος», σύμφωνα με όσα αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι προτίμησε να επιστρέψει στη Νικαράγουα, δεδομένου ότι η κατάσταση στα σύνορα ήταν ήδη έκρυθμη. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Από τη μια, ο αγωνιζόμενος λαός και, από την άλλη, οι κατασταλτικές δυνάμεις, κυρίως στρατός, που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους δρόμους. Ηδη, αναφερόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ πληροφορίες σημείωναν και τραυματισμούς διαδηλωτών που έδιναν μάχες για να περάσουν και να προστατεύσουν τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο. Και όλα αυτά, όταν από το μεσημέρι της Παρασκευής είχε επιβληθεί με απόφαση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης γενική απαγόρευση κυκλοφορίας επ' αόριστον. Ο Σελάγια είχε απευθυνθεί στα μέλη του στρατού και της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι είναι κομμάτι του λαού και ζουν από αυτόν.

Νωρίτερα, με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή 48ωρη απεργία, αποκλεισμοί οδικών αρτηριών γύρω από την Τεγκουσιγκάλπα, στο βορρά, στα λιμάνια και διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις. Χιλιάδες διαδηλωτές επί δύο μέρες πορεύονταν τις περισσότερες φορές με τα πόδια, προς το Παραΐσο, την πρώτη πόλη κοντά στο συνοριακό πέρασμα στο Λας Μάνος, όπου είχε δηλώσει αρχικά ότι θα περάσει τα σύνορα ο Μανουέλ Σελάγια. Αυτή ήταν η απάντηση του λαού της Ονδούρας στην καταστολή. Ενός λαού, που, εδώ και τέσσερις βδομάδες, βρίσκεται στους δρόμους και δε φοβάται να γράψει την «τελευταία λέξη» ακόμη και με το αίμα του.

Από νωρίς την Παρασκευή, στελέχη του λαϊκού κινήματος, όπως ο συνδικαλιστής Χουάν Μπαραχόνα και ο αγροτοσυνδικαλιστής Ραφαέλ Αλεγκρία, κατήγγειλαν τα σχέδια των πραξικοπηματιών να πνίξουν στο αίμα τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχουν προσληφθεί 120 πληρωμένοι δολοφόνοι, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην ιδιοκτησία του πρώην απόστρατου συνταγματάρχη Αμίλκαρ Σελάγια, περίπου 25 λεπτά από την Τεγκουσιγκάλπα, μέρος που είναι γνωστό ως κέντρο βασανιστηρίων κατά τη δεκαετία του '80. Στόχος των πληρωμένων δολοφόνων δεν είναι άλλος από ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού, λαϊκού και φοιτητικού κινήματος.

Ενα ακόμη μέρος του σχεδίου είναι η πρόκληση μίας «προβοκάτσιας», όπως η απόπειρα δολοφονίας με αυτοκίνητο εναντίον του ντε φάκτο Προέδρου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ώστε να υπάρξει η νομιμοποίηση της σφαγής. Επίσης, ο Ενρίκε Σαντιάγκο, μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων για την Προάσπιση και την Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ισπανίας, που βρίσκεται στην Ονδούρα, διαβεβαίωσε ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, έχει δώσει εντολές για αιματηρή καταστολή, αλλά και τη δολοφονία του Σελάγια: «Η δολοφονία του Σελάγια είναι η μοναδική λύση στην περίπτωση που εισέλθει στη χώρα», φέρεται να έχει δηλώσει.

Προφανώς μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων υπό τον διαμεσολαβητή των ΗΠΑ, Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Οσκαρ Αρίας, η λύση που επιλέχθηκε τελικά στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να δοθεί το συντριπτικό χτύπημα στο λαϊκό κίνημα και σε κάθε «επίδοξο» Σελάγια, είναι η σύγκρουση. Εξάλλου, πριν από μέρες, τόσο ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, όσο και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες είχαν προειδοποιήσει ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ονδούρα οδηγείται αναπόφευκτα στην «ένοπλη σύγκρουση». Ετσι, τα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων στρέφονται κατά του λαού της Ονδούρας, εκτελώντας διαταγές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με μοναδικό στόχο να δοθεί ένα συντριπτικό χτύπημα όχι μόνο στο λαό της Ονδούρας, αλλά και σε όλες τις χώρες της περιοχής που τολμούν και σηκώνουν το ανάστημά τους.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ