Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Προσφυγή στη Χάγη για την «Ενδιάμεση Συμφωνία»

Το διαπραγματευτικό της οπλοστάσιο επιχειρεί να ενδυναμώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και σε μια περίοδο που εξελίσσεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει το υπόμνημα με την επιχειρηματολογία της σχετικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για «παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Η ενδιάμεση συμφωνία, που αποτελεί προϊόν της αμερικανικής διαμεσολάβησης και ανακοινώθηκε από τον Ρ. Χόλμπρουκ έξω από το σπίτι του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Παπανδρέου, ρυθμίζει από το 1995 τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ και δημιούργησε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την αναζήτηση μιας λύσης και συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από τα Σκόπια, η παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας των Σκοπίων συνίσταται στο «βέτο» που έβαλε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλη, ώστε να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, η οποία προέβλεπε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Το υπόμνημα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, δημοσιεύματα, εξήγηση της υπόθεσης και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια είχαν προσφύγει εναντίον της Αθήνας το Νοέμβρη του 2008 και σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται η Αθήνα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 20 Γενάρη 2010.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, εκτιμώντας την κίνηση της ΠΓΔΜ να καταγγείλει την Ελλάδα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων, θεωρούν ότι ενδεχομένως αποτελεί την πρώτη διερεύνηση πριν η ΠΓΔΜ καταγγείλει συνολικά την ενδιάμεση Συμφωνία για να διεκδικήσει την αναγνώρισή της από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ