Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγούν σε κλίμα προεδρολογίας και εκλογολογίας

Κοινή επιδίωξη να αποπροσανατολίσουν και να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, στην εξελισσόμενη επίθεση κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης προσπαθούν να αναδείξουν την εκλογολογία και την προεδρολογία η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην σφοδρή επίθεση κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκινήσει το νέο κύκλο των φιλομονοπωλιακών αλλαγών, με αιχμή την διάλυση των εργασιακών σχέσεων (εκ περιτροπής εργασία, οδηγία Μπολκεστάιν), την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (σφαγή στα ΒΑΕ, παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες στο δημόσιο, περιορισμός στις αναπηρικές συντάξεις), την συρρίκνωση των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων (χαφιεδοκάμερες παντού, φακέλωμα DNA), την στιγμή αυτή επιλέγουν οι δύο εταίροι του δικομματισμού να σκεπάσουν τα πάντα με τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας.

Πεδίο της αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης παραμένει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτη, με τα δύο κόμματα να εμφανίζονται από τη μια τιμητές των θεσμών και από την άλλη, στην πράξη, να τους χρησιμοποιούν πάντα σύμφωνα με το κομματικό συμφέρον τους. Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή και επιδιώκει προπαγανδιστικά να πληρώσει το ΠΑΣΟΚ πολιτικό κόστος για την επιμονή του να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες «εν μέσω κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί στο έπακρο τις δηλώσεις που έκανε ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσάτσος, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τη στάση του στην προεδρική εκλογή μετατρέπει το Σύνταγμα σε «ερμηνευτικό περίγελο». Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Δ. Τσάτσος είχε επικρίνει το ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που χειρίζεται την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. «Οταν εκ των προτέρων (σ.σ. ένα κόμμα) δηλώσει ότι αρχικώς δεν θα ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο από τα άλλα κόμματα Πρόεδρο για να προκληθούν εκλογές, και μετά την επίτευξη του στόχου του θα τον ψηφίσει, τότε μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελος», τόνισε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την έννοια της επίκλησης του «εθνικού συμφέροντος».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαχειριστεί την κατηγορία ότι κρατάει «αντιθεσμική» στάση στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι το πολιτικό ζήτημα, που αφορά την «αλλαγή πορείας της χώρας».

Κοροϊδεύουν με τη θεσμο-λαγνεία

Μέσα σ' αυτό το δημαγωγικό κλίμα, κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντάς το για «ανεύθυνη συμπεριφορά» και «ευτελισμό των θεσμών». «Οποιος παίζει με τους θεσμούς, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρεται απαράδεκτα, συμπεριφέρεται ανεύθυνα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι, σε καμία περίπτωση, να μετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών, που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει ο αρχηγός του, ο κ. Γ. Παπανδρέου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα ο Ευ. Αντώναρος έπλεξε το εγκώμιο του Καρ. Παπούλια, λέγοντας ότι «ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, είναι αγαπητός στους πολίτες και συμβολίζει την ενότητα της Ελλάδας μας», υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει για εμάς κανένας λόγος για δεύτερες σκέψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρ. Παυλόπουλος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια για τις αντιμεταναστευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει την ενότητα του πολιτεύματος και του έθνους» και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην παίζει με το θεσμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «το ζήτημα είναι πολιτικό, δεν είναι συνταγματικό. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι αυτή είναι βούληση των πολιτών: «Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί πολίτες, που να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι το 2011, συνεχίζοντας με αυτή την κατάσταση, να μην παίρνονται αποφάσεις, να μην προχωρά τίποτα, η οικονομία να πηγαίνει προς τα πίσω, το κράτος να διαλύεται», είπε, «αποκαλύπτοντας» ταυτόχρονα και το είδος της κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση: όχι για την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της αλλά στο ότι «δεν παίρνει αποφάσεις»!

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Δ. Τσάτσου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ενήμερο για τις απόψεις που θα εξέφραζε, προσθέτοντας ότι «το κάθε στέλεχος έχει το δικαίωμα έκφρασης των απόψεών του, είναι θεμιτές και χρήσιμες οι απόψεις όλων». «Θεσμολάγνα» ήταν η κριτική του εκπροσώπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζη ο οποίος επικρίνει την «επικοινωνιακή αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ» επειδή «οδηγεί σε εκφυλισμό την πολιτική ζωή στο βαθμό που εμπλέκει συνταγματικούς θεσμούς, όπως αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ