Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Το σκιάχτρο Μπολκεστάιν στο προσκήνιο
  • ΕΕ και οικονομική ολιγαρχία επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και ανατροπές σε κλάδους των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών
  • Στην πραγματικότητα δίνεται η δυνατότητα στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων στις χώρες εγκατάστασης των επιχειρήσεων με βάση το καθεστώς των χωρών προέλευσης

Από κινητοποίηση εργαζομένων ενάντια στην Οδηγία Μπολκεστάιν

Motion Team

Από κινητοποίηση εργαζομένων ενάντια στην Οδηγία Μπολκεστάιν
Νέα πεδία κερδοφόρας δράσης δημιουργεί για το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο, η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, της Κοινοτικής Οδηγίας για την «απελευθέρωση των υπηρεσιών», θέμα το οποίο συζητήθηκε χτες στη Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή και, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό Σχέδιο Νόμου. Ακολουθούν το «άνοιγμα» των κλειστών αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.

Η νέα κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις, με στόχο να γίνει περισσότερο ασφυκτική η κυριαρχία του κεφαλαίου, πάνω στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαθανασίου, μετά το τέλος της διυπουργικής επιτροπής, περιορίστηκε στην αναφορά τετριμμένων φράσεων, σχετικά με τα «οφέλη» που θα προκύψουν από την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα συμβάλει «στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης». Είναι φράσεις που επαναλαμβάνονται κοινότοπα, κάθε φορά που προωθούν φιλομονοπωλιακά μέτρα, τα οποία, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Επί της ουσίας, στο εθνικό δίκαιο, ενσωματώνεται η αντιδραστική Οδηγία Μπολκεστάιν, που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2010, η εφαρμογή της οποίας τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς επιτρέπει την ανάληψη εργασιών σε χώρα - μέλος επαγγελματιών και επιχειρήσεων από άλλη χώρα - μέλος, με το καθεστώς αμοιβών των εργαζομένων και εργατικής νομοθεσίας όχι αυτών που ισχύουν στη χώρα εγκατάστασης, αλλά στη χώρα προέλευσης. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στο κεφάλαιο να προχωρεί σε σύσταση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών - των προβλεπόμενων από την Οδηγία - με έδρα χώρες χαμηλού μισθολογικού κόστους, οι οποίες θα εγκαθίστανται και θα αναλαμβάνουν εργασίες σε χώρες με υψηλότερο επίπεδο αμοιβών και εργασιακών κατακτήσεων, με μισθούς και δικαιώματα της χώρας προέλευσης.

Πρόκειται για αντιδραστικό πραξικόπημα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς καταλύεται η εργατική νομοθεσία, υπονομεύονται στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων, με κριτήριο το μικρότερο μισθό και την ελαχιστοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι χώρες «χαμηλού μισθολογικού κόστους» χρησιμοποιούνται από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο σαν πολιορκητικός κριός, με στόχο τη βίαιη συμπίεση των μισθών σε χώρες στις οποίες η εργατική τάξη έχει μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Η εφαρμογή της θα έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία νέων πεδίων δράσης για το μονοπωλιακό κεφάλαιο, καθώς αυτό θα διεισδύσει σε χώρους «κλειστούς», ως σήμερα, ώστε να τους θέσει υπό τον έλεγχό του, στην προοπτική της αύξησης της κερδοφορίας του. Παράλληλα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συσσώρευσης, ενώ θα ενταθεί ο κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των νέων αγορών. Απώτερη επιδίωξη, η αντικατάσταση του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία από την κεφαλαιοκρατική εταιρεία, στην οποία ο πρώτος θα προστρέξει να εργαστεί ως μισθωτός. Η προλεταριοποίηση των στρωμάτων αυτών θα είναι το άμεσο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η φράση «απελευθέρωση υπηρεσιών» είναι αρκετά ψευδεπίγραφη, καθώς στην έννοια «υπηρεσίες» περιλαμβάνονται και άμεσα παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστικές δραστηριότητες κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...με κλειστά μάτια(2016-11-05 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο τερατούργημα(2010-03-19 00:00:00.0)
Από το Μάρτη το σχέδιο «εκτροχιασμού»(2009-02-21 00:00:00.0)
Επιταχύνεται ο εφιάλτης «Μπολκεστάιν»(2008-05-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα μακρόχρονα συμφέροντα των ιδιωτών!(2005-06-01 00:00:00.0)
«Ευεργετική» η υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών!(2004-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ