Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο δρόμο των κινητοποιήσεων

Με κινητοποιήσεις και μπλόκα διεκδικούν το δικαίωμά τους να απορροφηθεί η σοδειά και να πληρωθούν για τα περσινά καθυστερούμενα

Από το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στον κόμβο Κουλούρας στην Εγνατία Οδό

MotionTeam

Από το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στον κόμβο Κουλούρας στην Εγνατία Οδό
Εκατοντάδες ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν από χτες το μεσημέρι κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο των δύο Νομών, διαμαρτυρόμενοι επειδή οι βιομήχανοι αρνούνται να απορροφήσουν τη μισή φετινή παραγωγή, ενώ την υπόλοιπη παραγωγή την αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές. Η απόγνωση των 30.000 περίπου νοικοκυριών, που έχουν κύρια πηγή εισοδήματός τους το ροδάκινο είναι μεγάλη όχι μόνο γιατί δεν είναι διασφαλισμένη η φετινή παραγωγή αλλά και γιατί παραμένει απλήρωτο σημαντικό μέρος και της περσινής παραγωγής. Οι αγρότες στο πλευρό τους έχουν και τους απασχολούμενους στη μεταποίηση και διακίνηση του βιομηχανικού ροδάκινου, καθώς και την τοπική κοινωνία. Η φετινή παραγωγή υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι κονσερβοβιομηχανίες δηλώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν μόνο 170.000 - 200.000, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της μειωμένης ζήτησης κομπόστας από τη διεθνή αγορά. Ομως, το ενδεχόμενο απορρόφησης μόνο 200.000 τόνων σημαίνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους πάνω από 10.000 εποχιακούς της μεταποίησης, με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις για το χαμένο συμπλήρωμα εισοδήματος πολλών αγροτικών νοικοκυριών. Παράλληλα, η διαμόρφωση της τιμής στα 16 λεπτά το κιλό το ροδάκινο που δίνουν οι βιομήχανοι, βάζει την ταφόπλακα σε μια καλλιέργεια ιδιαίτερα αποδοτική, μέχρι πριν λίγα χρόνια, για τις τοπικές οικονομίες.

Από χτες το μεσημέρι, μπλόκα υπήρχαν στην Εγνατία Οδό στον κόμβο της Κουλούρας και στον κόμβο της Βέροιας, στη Γέφυρα Μακροχωρίου στο 66ο χιλ. του δρόμου Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στη διασταύρωση Μελισσαίου στο 53ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στο 14ο χιλ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Εδεσσας - Θεσσαλονίκης κοντά στη Σκύδρα, στη διασταύρωση Αψάλου στο δρόμο Εδεσσας - Αριδαίας και στη διασταύρωση Μαυροβουνίου της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Εδεσσας. Επίσης αποκλείστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Βέροιας, ενώ σε πολλά μπλόκα ροδακινοπαραγωγοί πέταξαν με οργή μέρος της σοδειάς τους. Ως αργά το βράδυ, οι αγρότες δήλωναν ότι δεν πρόκειται να φύγουν εάν δεν λάβουν επίσημες διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά τους, οι βιομήχανοι μέσω της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας επαναλάμβαναν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής των ροδακίνων και πως αν δεν τεθούν εκτός εμπορίας τα μισά ροδάκινα, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για την τιμή.

Στο πλευρό των παραγωγών

Τους ροδακινοπαραγωγούς στα μπλόκα επισκέφθηκαν χτες κλιμάκια των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ημαθίας και Πέλλας του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ, καθώς και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης με το νομαρχιακό σύμβουλο Χρ. Τρεμπελή.

Οπως τόνιζαν, η αρνητική πορεία της ροδακινοπαραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των ασχολούμενων με το προϊόν, ούτε σημερινή, ούτε και συγκυριακή είναι. Εχει σαν ξεκάθαρη αφετηρία τις εφαρμοζόμενες τα τελευταία 15-20 χρόνια αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που από κοινού αποφάσιζαν στις Βρυξέλλες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στη συνέχεια εφάρμοζαν απαρέγκλιτα στη χώρα μας. Υπογράμμιζαν ότι όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα: οι τιμές των προϊόντων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παράλληλα, πρότειναν στους παραγωγούς να διεκδικήσουν άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς. Αμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνων σε εγγυημένες τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτεται το κόστος και θα διασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα στον παραγωγό. Επίσης, να αγωνιστούν για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες, τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και τον άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ