ABANA.--
Τη δέσμευση της Κούβας για τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης εξέφρασε η κουβανική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες αν και, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκράνμα», η κουβανική αντιπροσωπεία θεωρεί σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί διμερής συμφωνία όσο είναι σε ισχύ ο «Νόμος Προσαρμογής» για την Κούβα.
Πρόκειται για το νόμο που στην Κούβα είναι γνωστός ως «νόμος για τα βρεγμένα πόδια» και έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 2 Νοέμβρη του 1966, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λίντον Τζόνσον, νόμος του οποίου οι βασικές διατάξεις τροποποιούν ριζικά το νομικό καθεστώς όσον αφορά τους μετανάστες από την Κούβα και μόνο καθώς τους αντιμετωπίζει ως πολιτικούς πρόσφυγες, στους οποίους χορηγείται αυτομάτως άσυλο, τους παρέχονται προνόμια και το καθεστώς της μόνιμης διαμονής χωρίς ουδεμία αναθεώρηση και φυσικά χωρίς το συνήθη χρόνο αναμονής. Νόμος που, όπως αναφέρει η κουβανική αντιπροσωπεία, ουσιαστικά ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων, καθώς παρέχει ειδικά προνόμια στους Κουβανούς που φτάνουν στις ΗΠΑ παράνομα.
Οσον αφορά τις συνομιλίες, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κρεγκ Κέλι και του Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες και είναι οι πρώτες διμερείς επαφές μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ από το 2003. Σύμφωνα με το «Reuters», ο Κέλι επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι έχει στόχο να προωθήσει την «ασφαλή, εύρυθμη και νόμιμη μετανάστευση», ενώ ο Ροντρίγκες από την πλευρά του είπε ότι οι αντιπροσωπείες είχαν μια «καρποφόρα συνάντηση εργασίας, που επικυρώνει τη χρησιμότητα του μηχανισμού αυτών των συνομιλιών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από την Αβάνα να δεχτεί τον επαναπατρισμό Κουβανών μεταναστών που διέπραξαν εγκλήματα και δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα των ΗΠΑ. Τέλος, η κουβανική αντιπροσωπεία πρότεινε ο επόμενος γύρος των συνομιλιών - οι οποίες παλαιότερα γίνονταν δυο φορές το χρόνο - να διεξαχθεί στην Αβάνα το Δεκέμβρη.