Μιλώντας στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και παραδίδοντας την προεδρία της Οργάνωσης στην Αίγυπτο, υπογράμμισε τη σημασία της Οργάνωσης ως μια από τις πολυπληθέστερες των αναπτυσσόμενων χωρών, που πρέπει να συμβάλλει στην αναζήτηση δίκαιων λύσεων για τους λαούς για το ξεπέρασμα της κρίσης και απαίτησε τη συμμετοχή της στους διεθνείς φορείς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ο Ρ. Κάστρο αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κούβας και του Οργανισμού στη δίκαιη υπόθεση του αγώνα των Παλαιστινίων και των άλλων χωρών που υφίστανται την επιθετικότητα του Ισραήλ και απαίτησε τη μοναδική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμα ευχαρίστησε τις χώρες του Οργανισμού για τη στήριξή τους στο αίτημα για την άρση του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, που -όπως είπε- παρά τις υποσχέσεις περί αλλαγής από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, εξακολουθεί να ισχύει με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Ταυτόχρονα υπογράμμισε, ότι η Κούβα παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο αποκλεισμός θα συνεχίσει να προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη της σε άλλες χώρες που την έχουν ανάγκη. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην Κούβα σπουδάζουν πάνω από 32.000 φοιτητές από 118 χώρες κυρίως του λεγόμενου τρίτου κόσμου, το 78% στην Ιατρική.
Ο Πρόεδρος της Κούβας σημείωσε με έμφαση την καταδίκη από την πλευρά του Κινήματος των Αδεσμεύτων του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και της απαίτησης για αποκατάσταση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μ. Σελάγια.
Στη Σύνοδο, που παίρνουν μέρος ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο (δύο από τη Λατινική Αμερική, ο Κουβανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Δομινικανικής Δημοκρατίας, Λιονέλ Φερνάντες) γίνονται προτάσεις όπως από τον Λίβυο Πρόεδρο, το Κίνημα των Αδεσμεύτων να έχει εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα ενάντια στα «δύο μέτρα και σταθμά» που κυριαρχούν στις διεθνείς σχέσεις. Η Σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα.