Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δυναμικό παρών» στη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο του νέου ρόλου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ως παγκόσμιου χωροφύλακα, επικύρωσε ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα συμμετέχει σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται ανά τον κόσμο με διάφορες μορφές και προσχήματα, όπως άλλωστε επιτάσσει η «νέα στρατηγική» του ΝΑΤΟ. Η αντιμετώπιση της πειρατείας, για παράδειγμα, είναι μια σύγχρονη απειλή για το ΝΑΤΟ, το οποίο στην πραγματικότητα αναζητά πρόσχημα για «να βάλει πόδι» στο Κέρας της Αφρικής. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως δήλωσε αργότερα ο Β. Μεϊμαράκης, συζητήθηκε η νέα δομή του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική αποστολή στη Σομαλία, στο όνομα της αντιμετώπισης της πειρατείας. «Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που γίνονται σε συνεννόηση και με καλή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις που έχει χαράξει, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας», συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας.

Ερωτηθείς αν εγκρίθηκε αύξηση των δυνάμεων που συμμετέχουν σε δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές» του ΝΑΤΟ, απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος ότι «οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο, σε σχέση με την οροφή που το ΚΥΣΕΑ έχει οριοθετήσει».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε την απόφαση για την εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης του ΝΑΤΟικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας από Τούρκο και Ελληνα διοικητή, επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης, ο Β. Μεϊμαράκης επανέλαβε το έωλο επιχείρημα ότι «ο διοικητής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, όποιος κι αν είναι, δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο» και ότι «αυτό καταγράφεται ρητά στα κείμενα της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, «οτιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ