Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία με ιδιαίτερη σημασία

Απ' το βράδυ της Τρίτης και χτες ολημερίς χιλιάδες εργάτες από τους κλάδους γάλακτος, τροφίμων, ποτών, της οικοδομής, λογιστές και πολλοί ακόμα, «χτύπησαν κάρτα» στην ταξική πάλη, αντάμωσαν όχι μέσα, αλλά στις πύλες των εργοστασίων μονοπωλιακών ομίλων, περικυκλώνοντάς τα και περιφρουρώντας αποφασιστικά την 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει για χτες οι ταξικές ομοσπονδίες των παραπάνω κλάδων. Η περιφρούρηση της απεργίας έγινε υπόθεση όλων εκείνων, εργατών και εργατριών, ταξικών σωματείων από δεκάδες άλλους κλάδους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για έμπρακτη πανεργατική στήριξη στους απεργούς, που συνειδητοποιούν πως η επιτυχία της θα εγγραφεί ως συλλογική πολύτιμη παρακαταθήκη ολόκληρης της εργατικής τάξης. Κι αυτό είναι ήδη μια εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση.

Η μάχη που δόθηκε έξω από μεγάλα εργοστάσια, τα μονοπώλια του κλάδου, ήταν μάχη για ολόκληρη την εργατική τάξη, που συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κρατούν «παροπλισμένη». Στο διεκδικητικό πλαίσιο αυτής της μάχης αντικατοπτρίζονται οι ανάγκες και τα θέλω ολόκληρης της εργατικής τάξης που συστηματικά τσακίζονται απ' την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η μάχη αυτή απ' όποια πλευρά κι αν τη δει κανείς, οργάνωσης, περιεχομένου, προσανατολισμού σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν στην επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Με ενότητα, συσπείρωση, οργάνωση. Με περιεχόμενο που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους. Με προσανατολισμό σύγκρουσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και την πολιτική που τα υπηρετεί.

Η μάχη αυτή δε θα μπορούσε παρά να γίνει υπόθεση εργατών και άλλων κλάδων. Κοινό το μέτωπο της εργοδοσίας απέναντι σε όλους. Κοινή η απάντηση των εργατών απέναντί της. Κοινή η προσπάθεια της εργοδοσίας για χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Κοινό άρα για όλους τους εργάτες το αίτημα των απεργών για υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα που να επιτρέπουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Η μάχη αυτή δε θα μπορούσε παρά να συνεγείρει εργάτες κι άλλων κλάδων, γιατί έδειξε σε μια περίοδο που συμβιβασμένες ηγεσίες έχουν κηρύξει «σιωπητήριο», σε μια περίοδο που, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και με σκοπό να φορτωθούν οι συνέπειές της εξολοκλήρου στις πλάτες των ανθρώπων του μόχθου, πέφτουν βροχή τα αντεργατικά, αντιασφαλιστικά μέτρα, έδειξε ότι υπάρχει τρόπος αυτή η επίθεση να αποκρουστεί, υπάρχει δρόμος που οδηγεί την εργατική τάξη στην αντεπίθεση, στην απόσπαση μέτρων προς όφελός της. Και όλ' αυτά με την οργάνωση της πάλης από τις ταξικές ομοσπονδίες και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Που δείχνει το δρόμο της ταξικής ενότητας και πάλης.

Ενα βήμα έγινε, σημαντικό. Πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα. Η ανάγκη για όξυνση της ταξικής πάλης προκύπτει απ' τα πράγματα όπως εξελίσσονται. Η επόμενη μέρα βρίσκει τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος επί ποδός, στους χώρους δουλειάς, στις συζητήσεις με τους εργάτες, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια οργάνωσής τους στα συνδικάτα, δημιουργίας ομάδων μέσα στα εργοστάσια, οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης. Κάθε δυνατή προσπάθεια για να αφυπνιστούν εργατικές συνειδήσεις σε ταξική κατεύθυνση, να συναισθανθούν οι εργάτες το χρέος τους απέναντι στους ίδιους και τα παιδιά τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Στη δύναμη της ταξικής πολιτικοποιημένης πάλης, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, στα κόμματά του, στους βαστάζους του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ