Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Με γνώμονα την ... «επιχειρηματικότητα»

Ενισχύεται ο ψευδεπίγραφος ρόλος της για δήθεν έλεγχο της αγοράς για την προστασία του «υγιούς» ανταγωνισμού

Με γνώμονα την ενίσχυση του «υγιούς ανταγωνισμού», αλλά και της σαθρής λογικής ότι τα ζητήματα της αγοράς και της δράσης των μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν - και είναι ζητούμενο - να αντιμετωπιστούν ...«αντικειμενικά» από δήθεν «ανεξάρτητες» αρχές, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε χτες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Αναθεώρηση Διατάξεων του Ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού», με το οποίο επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία, στη δομή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβερνητικής παρέμβασης, είναι ενδεικτικό το πρώτο άρθρο του Σχεδίου Νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να υλοποιούν εναρμονισμένες πρακτικές υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς να προηγηθεί απόφαση της Επιτροπής, αλλά η ενημέρωσή της εκ των υστέρων. Υποτίθεται ότι αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να ωφελούν τους καταναλωτές, αλλά αυτό ακριβώς το σημείο υποδεικνύει και την «πονηριά» των κυβερνώντων, που προσεγγίζουν «αθώα» την άγρια ελεύθερη αγορά. Για παράδειγμα, μια συνεννοημένη μείωση τιμών μπορεί να κριθεί ως θετική για τους καταναλωτές και να επιτραπεί, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί προέγκριση, αλλά δεν εξετάζονται οι συνέπειες της συντονισμένης αντιμετώπισης των παραγωγών ή των εργαζομένων σε αυτές, από τις εταιρείες που θα έχουν συμφωνήσει τη νέα τους πολιτική.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι: Οι κανονιστικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ισχύουν αυτοδικαίως μετά την έκδοσή τους, χωρίς να χρειάζεται Υπουργική Απόφαση για την έγκρισή τους. Η Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει και προσωρινά μέτρα για τις συγκεντρώσεις, μέχρι να εκδώσει την οριστική της απόφαση. Ο γενικός διευθυντής θα ορίζεται από την Ολομέλεια και όχι από τον εκάστοτε υπουργό. Τα μέλη και τα στελέχη της Επιτροπής θα έχουν νομική προστασία κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μια άλλη δέσμη μέτρων αφορά τη δομή της. Τα μέλη της περιορίζονται σε 9 τακτικά και 5 αναπληρωματικά, αντί των 11 και 11, αντίστοιχα. Εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής, ακόμη 4 τακτικά μέλη, οι «εισηγητές», θα είναι πλέον πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κάθε εισηγητής αναλαμβάνει μια υπόθεση σε συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης για τη συντόμευση της εξέτασης των υποθέσεων. Η Επιτροπή θα μπορεί να συνεδριάζει με 3μελή σύνθεση, αλλά η Ολομέλεια θα συγκαλείται για σημαντικές υποθέσεις. Τέλος, δε θα εκπροσωπούνται πλέον οι φορείς ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ για να μην έρχονται σε ...δύσκολη θέση τα μέλη τους σε περιπτώσεις που αφορούν τους κλάδους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ