Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Τους «έτσουξε» η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση που σημειώθηκε από τον πρόεδρο της Λιθουανικής Βουλής, Αρούνσα Βαλίνσκας, στη πρώτη τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, κατά την έναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την περασμένη Δευτέρα, στο Βίλνιους, που έθεσε το ζήτημα της απαγόρευσης του ΚΚ Λιθουανίας και της αποκατάστασης των ναζί, από το επίσημο κράτος της Λιθουανίας.

Ως απάντηση, ο Λιθουανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στη Λιθουανία ...σέβονται τις αρχές της ελευθερίας, ισότητας, αδελφότητας, πράγμα που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια πολλών βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Το επόμενο πρωί (Τρίτη), στη διάρκεια ειδικής ολομέλειας, ο Κ. Αλυσανδράκης έκανε το εξής σχόλιο: «Χαίρομαι γιατί η παρέμβασή μου σε σχέση με τις διώξεις των Λιθουανών κομμουνιστών τράβηξε την προσοχή του προέδρου της Βουλής της Λιθουανίας. Η τοποθέτησή του υπέρ των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης μου θύμισε αυτό που λέγεται συχνά, δηλαδή ότι "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους". Στην περίπτωση της Λιθουανίας, θα το παραφράσω ως εξής: "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι (οι κομμουνιστές) είναι λιγότερο ίσοι από τους άλλους"».


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ