Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δε δέχεται το «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα το εκλογικό αποτέλεσμα, με την αντιπαράθεση εντός του θεοκρατικού καθεστώτος να κλιμακώνεται περαιτέρω. Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, οι υποψήφιοι Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Χαταμί χαρακτηρίζουν «παράνομη» την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, μιλούν για «έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού στην ηγεσία» και τονίζουν ότι «έχουν καθήκον να συνεχίσουν τον αγώνα τους». Ο Μουσαβί ζητά άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και ο Χαταμί μιλά για «βελούδινο πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και των αρχών της ισλαμικής επανάστασης».

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και το «συντηρητικό» ρεύμα. Το παραστρατιωτικό σώμα «Μπασίτζ», που ελέγχεται από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησε γραπτώς τη δίωξη του Μουσαβί για εννιά αδικήματα σε βάρος της «ασφάλειας της χώρας». Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και της εφημερίδας του Μεχντί Καρουμπί. Ο Αχμαντινετζάντ, που ανακοινώθηκε ότι θα ορκιστεί στις 26 Ιούλη, επέμενε ότι «οι διαδηλώσεις υποβοηθήθηκαν από ξένες δυνάμεις» και δε μετέβη στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης, όπως ήταν προγραμματισμένο, χωρίς να δοθεί διευκρίνιση.

«Βέλη» με ΕΕ

Ενας Ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας παραμένει υπό κράτηση λόγω του «ρόλου του στις ταραχές», όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές. Η «κόντρα» Τεχεράνης - Λονδίνου συνεχίστηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι «χρησιμοποιείται η Βρετανία ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η καταστολή των νόμιμων διαδηλώσεων» και να προτείνει την απόσυρση από το Ιράν και των 27 πρέσβεων των χωρών της ΕΕ. Από την άλλη, ο αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, Χασάν Φιρουζαμπάντι, προχώρησε σε ανοιχτή πολιτική παρέμβαση, δηλώνοντας ότι μετά την «παρέμβαση χωρών της ΕΕ στο Ιράν με τις διαδηλώσεις, η ΕΕ δεν είναι συνομιλητής για το πυρηνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών μόνο με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ