Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΝΙΔΑ
Αρση απορρήτου επικοινωνιών χωρίς έγκριση της ΑΔΑΕ

Στις περιπτώσεις που οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κρίνουν ότι συντρέχει περίπτωση άρσης του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας και ζητούν σχετικά στοιχεία από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας (ΟΤΕ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.), οι τελευταίοι οφείλουν να τα παραδίδουν, χωρίς να χρειάζεται έγκριση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Αυτό αναφέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς σε γνωμοδότησή του που έστειλε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποκαλύπτονται διάφορα αδικήματα, όπως υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά τηλεφωνήματα κ.λπ. που διαπράττονται μέσω των μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου.

Στη γνωμοδότησή του ο Γ. Σανιδάς σημειώνει ότι για να εντοπισθεί τόσο το ηλεκτρονικό ίχνος της εγκληματικής πράξης όσο και το πρόσωπο το οποίο κρύπτεται πίσω από το ηλεκτρονικό ίχνος δε χρειάζεται η έγκριση άλλης αρχής, πρωτίστως της ΑΔΑΕ και δευτερευόντως της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων. Η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων και δεν καλύπτεται από αυτήν.

Επίσης, η ΑΔΑΕ κατά τον Γ. Σανιδά δε νομιμοποιείται να ελέγξει αν η Δικαιοσύνη διά των οργάνων της άσκησε σύννομα ή όχι το δικαίωμα άρσης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι «το απόρρητο αφορά στο περιεχόμενο της επιστολής και των εν γένει ανταποκρίσεων και όχι στα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, π.χ. τα στοιχεία του αποστολέα ή του αποδέκτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ