Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται νέες ανατροπές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό

Σφαγή σε Βαρέα Ανθυγιεινά - αναπηρικές συντάξεις και «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για άλλα αντιδραστικά μέτρα

Συνδυασμένα μέτρα για να φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους και να μπει το κεφάλαιο σε νέα τροχιά υπερκερδοφορίας προωθεί η κυβέρνηση
Συνδυασμένα μέτρα για να φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους και να μπει το κεφάλαιο σε νέα τροχιά υπερκερδοφορίας προωθεί η κυβέρνηση
Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μπαίνουν το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δραστικά στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καθώς κλιμακώνεται η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση μετά τις ευρωεκλογές. Παράλληλα με τη νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών νοικοκυριών, η κυβέρνηση προωθεί ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα με άμεση προτεραιότητα τη σφαγή στα Βαρέα και τα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το δραστικό περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα.

Στην πρώτη σειρά της κυβερνητικής ατζέντας μπαίνει επίσης η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, που εμφανίζεται ως απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως την κατάργηση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας και τη μετατροπή τους σε θέσεις μερικής απασχόλησης, την εκ περιτροπής εργασία, γενικότερα τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία, κ.ο.κ.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτιστο καθήκον και έγνοια» της κυβέρνησης είναι «η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων», καθώς και η λήψη όλων των (αντιλαϊκών) μέτρων που απαιτούνται στο όνομα της αντιμετώπισης του ελλείμματος.

«Εχουμε διαρθρωτικά προβλήματα και γι' αυτό ακριβώς έχουμε προαναγγείλει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έγκαιρα, για να μην έρθει κάποιος να πει ότι είναι αιφνιδιαστικές αυτές οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είναι, φερ' ειπείν, οι ρυθμίσεις για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως είναι το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι οι «αλλαγές» θα «προσθέσουν στο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας», εννοώντας βέβαια το δυναμικό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω ανατροπές «θα ολοκληρωθούν στους επόμενους μήνες», επικαλούμενος ότι είναι «δέσμευση της κυβέρνησης και θα γίνει».

Και νέα φορολογική επίθεση

Επαναβεβαίωσε, ταυτόχρονα, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα φορολογική επίθεση κατά των λαϊκών νοικοκυριών μέχρι να κατέβει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιβολή του πρώτου μετεκλογικού πακέτου έμμεσων φόρων, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε την προεκλογική δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «θα ληφθούν όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα της χώρας». Αυτό, συμπλήρωσε, έγινε και αυτό θα γίνεται «όποτε κρίνεται αναγκαίο». Στις «μεταρρυθμίσεις» που θα γίνουν εντός του επόμενου τετραμήνου, ο εκπρόσωπος συμπεριέλαβε την κατάργηση 255 από συνολικά 630 οργανισμούς ή φορείς του Δημοσίου, αλλά και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ όπως φάνηκε από τη χτεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Ευρ. Στυλιανίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εξωραΐσει και το πρόβλημα της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τόσο οξυμένο όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ επανέλαβε τον ανυπόστατο ισχυρισμό περί «προσωρινής ανόδου» της ανεργίας. Από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική νομοθεσία προβλέπει για εκείνους που χάνουν τις δουλειές τους ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας», αρνούμενος τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων, όπως αυτά που προτείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην «απόλυτη ανάγκη» να πέσει το έλλειμμα απέδωσε η Ντ. Μπακογιάννη το προχτεσινό πακέτο έμμεσων φόρων. «Καμία κυβέρνηση δε θέλει να παίρνει μέτρα. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επιβαρύνει τον φορολογούμενο. Οταν βλέπετε μια κυβέρνηση η οποία υποχρεώνεται να πάρει τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να ανταποκριθεί δυστυχώς στην απόλυτη ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού», δήλωσε εξερχόμενη χτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ανάγκη πειθαρχίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας ανέδειξε από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου: «Μπήκαμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και έχουμε υποχρέωση, όπως όλοι οι εταίροι, να τηρούμε ορισμένους κανόνες. Αν στραβώσει σε μια γωνιά της Ευρώπης το σύστημα, αυτό έχει αντανακλάσεις σε όλο το σύστημα», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ. Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ, την οποία στήριξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και η συνολικότερη στρατηγική του ευρωμονόδρομου που χαρακτηρίζει την πολιτική του δικομματισμού, μόνο δεινά επιφυλάσσει για το λαό, το εισόδημα και τα δικαιώματά του, όπως φανερώνουν και τα νέα αντιδραστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ