Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χειροβομβίδες με θραύσματα καουτσούκ στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε υπέρ ενός ακόμα όπλου σε βάρος του λαϊκού κινήματος

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην καταστολή των λαϊκών αγώνων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην καταστολή των λαϊκών αγώνων
Στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας και την ένταση των μέσων καταστολής προχωρά η κυβέρνηση, ενάντια στον εχθρό λαό, καθώς αποφάσισε να βάλει στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. τις χειροβομβίδες, που, όταν εκρήγνυνται, εκτοξεύουν μικρά τεμάχια από καουτσούκ. Για να τις «νομιμοποιήσει» μάλιστα, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη χρήση τους. Και αυτός, όχι μόνο έσπευσε να τη θεωρήσει νόμιμη, αλλά και επιβεβλημένη!

Το όπλο αυτό επιδείχτηκε πέρυσι σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη Γαλλία και στη συνέχεια αγοράστηκε μια παρτίδα με άγνωστο αριθμό για δοκιμές και για να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των ΜΑΤ. Πρόκειται για όπλο που δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να «βάλλει» κατά του πλήθους των διαδηλωτών και έχει αποδειχτεί σε χώρες όπου ήδη χρησιμοποιείται ότι προκαλεί ακόμη και σοβαρούς τραυματισμούς. Στη σχετική του γνωμοδότηση, ο Γ. Σανιδάς υπογραμμίζει οτι ότι όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται να τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώρα επίθεση, είτε κατά προσώπων, είτε επίθεση κατά εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, δημόσια κτίρια κλπ.

Ετσι, μετά τα χημικά, τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, τις πλαστικές σφαίρες, τα κλομπ, αλλά και τους πυροβολισμούς στον αέρα, τώρα οι διασπώμενες χειροβομβίδες θα χρησιμοποιούνται για να ματώνουν τα σώματα των διαδηλωτών. Η γνωμοδότηση Σανιδά, μάλιστα, αφήνει ανοιχτό όλο το πεδίο για να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε βάρος του εργατικού κινήματος και των μορφών πάλης που αυτό κάθε φορά επιλέγει. Για παράδειγμα, η περιφρούρηση μιας απεργίας στην πύλη μιας πρώην ΔΕΚΟ και η προσπάθεια της αστυνομίας να την σπάσει, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί επίθεση από την πλευρά των εργαζομένων σε «εγκατάσταση κοινής ωφέλειας» για να δικαιολογηθεί η επίθεση με τις συγκεκριμένες βόμβες.

Θωρακίζονται απέναντι στο λαό

Η ενίσχυση του οπλοστασίου της ΕΛ.ΑΣ. με τα λεγόμενα «ήπια μέσα καταστολής» εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική αυταρχισμού σε βάρος των λαϊκών αγώνων. Αλλωστε, τον περασμένο Απρίλη, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. σε προσωπικό και μέσα. «Θα εντατικοποιηθεί η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., παντού, προκειμένου να επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της». Ενα ρόλο που τον γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι από τη δράση των ΜΑΤ, αλλά και από αστυνομικούς της Ασφάλειας που έχουν πιαστεί «στα πράσα» να παρακολουθούν συνδικαλιστικές δραστηριότητες, καθώς και από τις κάμερες επιτήρησης, οι οποίες καταγράφουν τις διαδηλώσεις.

Αναμένεται, εξάλλου, η ίδρυση τμήματος πεζών περιπολιών, που θα δρα χρησιμοποιώντας σκύλους. Η υπηρεσία αυτή θα υπάγεται στα ΜΑΤ, ενώ θα χρησιμοποιείται και σε μέτρα τάξης. Τα τελευταία αφορούν κυρίως διαδηλώσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων που συνοδεύονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όταν πορεύονται στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρούν και οι ταχυκίνητες μονάδες «Δ» που συστήθηκαν με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων.

Σε σύντομο χρόνο αναμένονται να αναλάβουν δράση οκτώ οχήματα ρίψης νερού σε βάρος διαδηλωτών, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας του συστήματος C4i με τις κάμερες επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση ζητά και συναίνεση με συσκέψεις των κομμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών για να «ανταλλαγούν» δήθεν απόψεις «σε μείζονος και διαχρονικής σημασίας ζητήματα». Ενα από τα κυριότερα είναι η χρήση των καμερών. Στις συσκέψεις αυτές, δε συμμετείχε το ΚΚΕ. Εχουν συμμετάσχει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ , το ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποιώντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ