Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόγραμμα «σταθεροποίησης» της εικόνας

Συνεχίζοντας την καμπάνια περί φιλολαϊκής στροφής, δε δίστασε να εμφανίσει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας περίπου ως «εργαλείο» φιλολαϊκής πολιτικής, παραπλανώντας για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Πρόγραμμα σταθεροποίησής της και «εξευμενισμού» της λαϊκής δυσαρέσκειας εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου αφ' ενός να διευκολύνει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί για κάθε, εκλογικό, ενδεχόμενο.

Σε κάθε βήμα της η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα του «σοβαρού» και «αποτελεσματικού» διαχειριστή της κρίσης, που μάλιστα ενεργεί με γνώμονα τη στήριξη όχι των μονοπωλίων, αλλά των «οικονομικά ασθενέστερων»! Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασε να εμφανίσει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας 2008-2011 περίπου ως ένα «φιλολαϊκό» εργαλείο για χάρη των λαϊκών στρωμάτων! Συνεχίζοντας την επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν «φιλολαϊκής στροφής», που ξεκίνησε με αφορμή τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση έστειλε χτες το μήνυμα της αντιμετώπισης της κρίσης με «κοινωνική ευαισθησία». Αν και δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες ότι θα πάρει μέτρα που υπαγορεύει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ωστόσο την ίδια στιγμή προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις «αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης» και να δημιουργήσει ένα «δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους». Οι αόριστες διατυπώσεις και οι παραθέσεις γενικόλογων στόχων στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αν και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για την κατεύθυνση της πολιτικής, ωστόσο διευκολύνουν τη δημιουργία σύγχυσης καθώς δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν περιλαμβάνονται «απαντήσεις» στις πρόσφατες υποδείξεις της Κομισιόν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, για την αγορά εργασίας (το περιβόητο flexicurity), περικοπές κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ. Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα «κρατήσει» το έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 για χάρη των οικονομικά ασθενέστερων. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπλανά και εφησυχάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη υποθάλπουν την εντύπωση ότι τάχα μετά την απομάκρυνση του Γ. Αλογοσκούφη αλλάζει, επί το φιλολαϊκότερον, η κυβερνητική πολιτική. Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Σουφλιάς όταν ρωτήθηκε αν αλλάζει η οικονομική πολιτική: «Αλλάζει με βάση τα νέα δεδομένα», είπε με νόημα. Στην επόμενη ερώτηση αν αλλάζουν οι προτεραιότητες, περίπου έριξε το βάρος στην ενίσχυση των «αδύναμων»: «Παραμένει», είπε, «η δημοσιονομική σταθερότητα, χωρίς να ξεχνάμε και την παράμετρο της κοινωνικής αλληλεγγύης»...

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Ρόδο, εμφάνισε ως πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και περίπου δεύτερη τις «μεταρρυθμίσεις». Οπως υποστήριξε, η εφαρμοζόμενη πολιτική «απλώνει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προωθώντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας». Και σε άλλο σημείο διακήρυξε πως «όταν η οικονομική κρίση χτυπά με σφοδρότητα καταιγίδας τους οικονομικά ασθενέστερους, πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία και η ανακούφιση αυτών που πλήττονται περισσότερο», ισχυρισμός που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Φυσικά, το κλίμα και οι χειρισμοί είναι ενταγμένοι σε έναν εκλογικό σχεδιασμό με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αλλά και νωρίτερα, αν εκτιμηθεί ότι μπορούν να τις κερδίσουν. Το πολιτικό κόστος από τις αναπόφευκτες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που πρότεινε τις προάλλες η έκθεση της Κομισιόν, είναι που τρομάζει την κυβέρνηση και μετρά καθοριστικά στις τελικές αποφάσεις. Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες περιμένει τις δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσει κατά πόσο οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς επηρέασαν την «εικόνα» και επιρροή της. Στις «ενδείξεις» προεκλογικού κλίματος ήρθαν να προστεθούν οι περιοδείες που πραγματοποιούν κυβερνητικά στελέχη στην επαρχία. Οι γαλάζιοι βουλευτές πάντως προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Γ. Βαρβιτσιώτης όταν ρωτήθηκε (από την ΕΡΑ) αν τον έχει πείσει η κυβέρνηση ότι δε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές: «Ξέρω ότι θα γίνουν τον Ιούνιο, που είναι οι ευρωεκλογές. Τίποτα άλλο δεν ξέρω. Δεν έχω πειστεί ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Απλώς, ξέρω ότι θα γίνουν στις 7 Ιουνίου οι ευρωεκλογές», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ