Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
16οι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΕΣΚΑΡΑ
Υποβάθμιση και προβλήματα

Mε τη συμμετοχή περίπου 3.000 αθλητών/τριών από 23 χώρες που αποτελούν τη λεκάνη της Μεσογείου αρχίζουν σήμερα στην Πεσκάρα της Ιταλίας οι 16οι Μεσογειακοί Αγώνες με την επίσημη τελετή έναρξης. Μάλιστα ο αριθμός των 23 χωρών που ταξιδεύουν φέτος στην ιταλική πόλη αποτελεί την ισοφάριση του αντίστοιχου ρεκόρ στη διοργάνωση της Τύνιδας το 2001.

Αν και οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η δεύτερη σε μέγεθος μετά τους Ολυμπιακούς διοργάνωση, όσον αφορά τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν και τα αθλήματα που περιλαμβάνουν (ξεπερνούν ακόμα και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς) εντούτοις τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν υποβιβαστεί. Σε αυτό συντελεί και το βεβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα των αθλητών τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα στα ομαδικά).

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και υποβαθμισμένη η διοργάνωση και αυτή δεν ξεφεύγει από το πνεύμα της εμπορευματοποίησης, αφού και εδώ οι χορηγοί και οι πολυεθνικές είναι αυτοί που κινούν τα νήματα, έστω και εάν η πίτα της αγοράς είναι σαφώς πιο μικρή σε σχέση με άλλες διοργανώσεις.

Οσον αφορά τη φετινή διοργάνωση τα προβλήματα που απασχόλησαν τους Ιταλούς διοργανωτές από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των αγώνων (κινδύνευσαν μέχρι και να την χάσουν) φαίνεται να μην έχουν τέλος. Ο χαμηλός προϋπολογισμός (σχεδόν 10 φορές πιο κάτω απ' ό,τι υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει η επόμενη διοργάνωση σε Βόλο-Λάρισα) είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα, με τα παράπονα να είναι πολλά για βασικά ζητήματα, όπως οι μετακινήσεις και η διαμονή.

Σε τρεις ηπείρους μοιράζονται οι χώρες που συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες. Αναλυτικά για φέτος στην Πεσκάρα αυτές που θα λάβουν μέρος είναι: ΕΥΡΩΠΗ: Αλβανία, Ανδόρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Κύπρος, Τουρκία. ΑΦΡΙΚΗ: Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία. ΑΣΙΑ: Λίβανος, Συρία.

  • Η Ελλάδα συμμετέχει με μια πολυπληθή αποστολή καθώς ο αριθμός των αθλητών που ταξίδεψαν στην Πεσκάρα ανέρχεται στους 403, με το στίβο και τα ομαδικά αθλήματα να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για διάκριση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ