Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Μίτσελ για τη «νέα τακτική»

«Αποφασισμένη» ν' αποδεχτεί τα όρια του '67 δηλώνει η «Χαμάς», που εμφανίζεται πρόθυμη «ν' ακούσει από τον Τζίμι Κάρτερ τις προτάσεις του Λευκού Οίκου»

Από τη χτεσινή συνάντηση Μίτσελ - Αμπάς
Από τη χτεσινή συνάντηση Μίτσελ - Αμπάς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Επαναλαμβάνοντας ότι η νέα αμερικανική προεδρία είναι πεπεισμένη ότι η υιοθέτηση της λύσης των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή συνέχισε, χτες, τις επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο Τζορτζ Μίτσελ, αφού συνάντησε την επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Λικούντ», Τζίπι Λίβνι, μετέβη στη Ραμάλα για να συζητήσει με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, πριν αναχωρήσει για Λίβανο και Συρία.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, με δηλώσεις του, πίεζε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Παλαιστινιακό που αναμένεται την Κυριακή.

«Ετοιμη» για λύση - διάλογο η «Χαμάς»

Οι ειδήσεις, όμως, της χτεσινής ημέρας έρχονται από την ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς». Ο επικεφαλής της, Κχάλεντ Μασχάαλ, από το Κάιρο όπου μετέβη για συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές στο πλαίσιο των προσπαθειών του Καΐρου για επίτευξη ενδο-παλαιστινιακής ενότητας, δήλωνε ότι η «Χαμάς» δεν πρόκειται να προβάλλει κανένα εμπόδιο σε μια λύση που θα προβλέπει παλαιστινιακή ανεξαρτησία στα όρια του '67.

Η θέση αυτή, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ΟΑΠ και την παλαιστινιακή διπλωματία αποτελεί, αναμφιβόλως, αλλαγή από την παγία άποψη της οργάνωσης περί «απελευθέρωσης της ιστορικής γης της Παλαιστίνης διά της καταστροφής του Ισραήλ». Μάλιστα, μια τέτοια θέση εμμέσως εμπεριέχει την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων, ο Μασχάαλ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό τον τόνο» της ομιλίας Ομπάμα προς όλους τους μουσουλμάνους. Η αποστροφή αυτή συνάδει με τη δημόσια αποδοχή της οργάνωσης να «ακούσει» τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ που έχει ζητήσει συνάντηση, προκειμένου «να δει τι προτίθεται να πράξει η Ουάσινγκτον». Τέλος, ο Μασχάαλ επέρριψε στην Π. Αρχή και στις επιδρομές που έχει πραγματοποιήσει κατά στελεχών της «Χαμάς» τις τελευταίες ημέρες στη Δ. Οχθη, την ανυπαρξία προόδου στις ενδο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ