Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα

ΣΙΚΑΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη του Παιδιού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κρίση που από τα τέλη του 2007 έχει κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχει δραστική επίπτωση στα παιδιά και απειλεί να ακυρώσει τα κέρδη δεκαετιών στην υγεία, στην ασφάλεια και την εκπαίδευση. Βασισμένη σε τρέχουσες εκτιμήσεις, προβλέπει δραστικές περικοπές του οικογενειακού εισοδήματος, ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες. Οι μειώσεις θα επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής των παιδιών και αναμένεται το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε καθεστώς φτώχειας να αυξηθεί στο 21% το 2010, από το 17% που ήταν το 2006. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η στεγαστική κρίση θα διαρρήξει τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών, καθώς οι απώλειες των θέσεων εργασίας θα οδηγήσουν οικογένειες να ξεριζωθούν σε αναζήτηση εργασίας και πιο φτηνής κατοικίας, ενώ πολλές οικογένειες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν άστεγες. Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα επηρεαστεί η υγεία, θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα τα βίαια εγκλήματα και λιγότερα παιδιά θα παίρνουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι σφοδρότερες επιπτώσεις, δε, θα είναι στα παιδιά από μαύρες και ισπανόφωνες οικογένειες.

Στο μεταξύ η λαϊκή οργή και αγανάκτηση στην Ευρώπη θεριεύει και μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Βερολίνο και Πράγα. Αυτήν την δίκαιη οργή των εργαζομένων επιχειρεί να εκτονώσει η συμβιβασμένη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που τους κάλεσε να διαδηλώσουν για «κοινωνικές πολιτικές που θα έχουν βασικό άξονα την ασφάλεια της εργασίας και όχι την ευελιξία», προκειμένου να «αναπτυχθεί η κοινωνική Ευρώπη»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ