Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Το τέλος του πολέμου

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τη λήξη του 30ετούς εμφυλίου πολέμου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και η αυτονομιστική οργάνωση των Τίγρεων των Ταμίλ, μετά και το θάνατο του ηγέτη της Βελουπιλάι Πραμπχακαράν. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «συντριβή των δυνάμεων των Ταμίλ», οι οποίες ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό βρίσκονταν σε δυσχερή κατάσταση, που ολοκληρώθηκε με το θάνατο του αρχηγού τους, κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την τρομοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σρι Λάνκα μπήκε ολοκληρωτικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου το 1983, μετρώντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 70.000 θύματα.

Οι αυτονομιστές Ταμίλ από την πλευρά τους παραδέχτηκαν ότι «ο αγώνας έφτασε σε ένα άδοξο τέλος. Το μόνο που μας απομένει είναι να αφαιρέσουμε από τον εχθρό την τελευταία ισχνή δικαιολογία να σκοτώσει τον λαό μας. Αποφασίσαμε να σιγήσουμε τα όπλα μας».

Το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε χτες να γίνει «ανεξάρτητη έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σρι Λάνκα», καλώντας όλα τα μέρη «να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία που να απαντά στις ανησυχίες όλων των κοινοτήτων» της χώρας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org